Petr Hampl: O válečné porážce

28.03.2023 15:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O válečné porážce
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Jsme smolaři. V roce 1989 jsme byli na straně poražených, v roce 2023 jsme zase na straně poražených. Takže další vlna drancování? Ano i ne. Nemůžeme čekat, že by moc přešla na čínského velvyslance tak, jako po roce '89 přešla na amerického. O vykradenou zemi nemá nikdo zájem. Přišli jsme o to nejcennější – kvalifikovanou pracovní sílu, a infrastruktura je po 30 letech spojenectví s EU a NATO ve stavu, že by potřebovala nový Marshallův plán. Nikdo nový nemá chuť nás kolonizovat. Vyjma džihádistických band.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

Můžeme ale čekat utužení dosavadního režimu a postupnou izolaci od většiny světa. Taková měkčí verze severní Koreje.

To pro nás znamená vývoj války na Ukrajině. Jinak je Zelenského oznámení, že není schopen zahájit ofenzívu, skvělá zpráva. Nebudou zbytečně zabity další desetitisíce ukrajinských kluků. Ukrajina už nemá munici, nemá techniku a Západ není schopen dodat významné množství dalšího, protože sám nemá, a protože nemá ani výrobní kapacity. Obrana Bachmutu stála ukrajinské jednotky NATO příliš mnoho lidí i techniky. Zase měli nezávislí analytici pravdu, když se smáli novinovým článkům o tom, že Rusové údajně útočí ve vlnách a jsou hromadně masakrováni ukrajinskými obránci. Fungovalo to přesně obráceně.

A doporučuji pozorně sledovat zpravodajství z rusko-amerického setkání. Ten tón je až příliš postupimský. Vítězové debatují o novém uspořádání světa. Možná žijí čínský císař a ruský car v sebeklamu. Nebo svět vidí realisticky, a pak je sebeklam na naší straně.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …