Petr Hampl: Trikolora, Budil a ideál národa

04.02.2022 14:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Trikolora, Budil a ideál národa
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Členové Trikolory přesvědčivou většinou potvrdili současnou předsedkyni Zuzanu Majerovou-Zahradníkovou. Vyjádřili tak spokojenost s jejím stylem a dosaženými výsledky. Znamená to stabilizaci organizace a stabilizaci politické scény. Pro členy to bude znamenat poklidný stranický život bez velkých ambicí, a s trochou štěstí získání sem tam nějakého místního zastupitele. Kromě toho ukončila Trikolora politickou kariéru dvou Václavů Klausů.

Pro mne osobně je největších příjemným překvapením posledních měsíců vystoupení profesora Budila, který do české diskuze vrátil národní ideál s patřičným patosem a jasně formulovaný racionální osvícenský konzervatismus (v protikladu k tomu výstřednímu nostalgickému).

Samozřejmě, že ten ideál potřebuje neustále „rozměňovat na drobné“. Potřebujeme rozumět tomu, co to znamená pro konkrétní životy konkrétních lidí. Ale profesor Budil připomněl, jak je důležité spojení obojího.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Za národ! Za svobodu! Za dobro lidstva! – to jsou jen prázdné výkřiky nebo dokonce nástroje manipulace, pokud nejsou naplněny konkrétním obsahem.

Za levnější elektřinu! – to je zase jenom takové hokynářské. Politik zajistí levnější elektřinu, voliči na oplátku hlasy. Vlastně se to nijak neliší od nákupu rohlíku v sámošce. Nemám nic proti hokynářům (drobným obchodníkům), ale na obnovení národního státu je to málo. I ta levnější elektřina musí být podložená ideály.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.