Petr Hampl: Velká říjnová twitterová revoluce

03.11.2022 19:53 | Glosa

Dení glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Velká říjnová twitterová revoluce
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Je převzetí Twitteru Elonem Muskem výstřelem z Aurory? Možná. V každém případě to znamená srovnatelnou změnu se zvolením Donalda Trumpa. Vzniká obrovské médium, které není kontrolováno liberálními demokraty. Všechny budoucí volby a všechny budoucí politické spory budou probíhat v jiné krajině. A nezapomínejme, že vláda nové aristokracie je velice křehká. Právě tohle může tím impulzem, který rozběhne zánik jejího panství. Nebo nemusí.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Když už převzetí Twitteru přirovnáváme k výstřelu z Aurory, připomeňme také, že po výstřelu z Aurory a útoku na Zimní palác následovala dlouhá občanská válka. Dokáže Elon Musk vyhrát občanskou válku proti nové aristokracii – sociální vrstvy intelektuálů, vrcholových manažerů a vlastníků (což je fakticky úzce propojené)? Bude to mnohem těžší, než to dnes může vypadat. Banky mohou odříznout Muskovy podniky od půjček. Korporace mohou zastavit reklamu na Twitteru. Může se stát, že ve vyšších kruzích začne být Tesla pokládána za putinovskou značku. Evropská komise může sázet jednu pokutu za druhou nebo dokonce zablokovat Twitter v zemích EU. Jedna osobnost proti davu. Dav může zadupat Muska do země. Musk může motivovat mnoho dalších k otevřenému vstupu na scénu a mohou rozehnat dav nových aristokratů.

Dvě věci jsou ale jisté.

Za prvé. Jedná se o první případ, kdy jedna osobnost zvítězila (přinejmenším dočasně) nad novou aristokracií. A první případ může být vždy začátkem trendu.

Za druhé. V Americe pod vládou diktátora Elona Muska by se většině lidí žilo mnohem lépe než pod současnou oligarchickou vládou – ve smyslu blahobytu i osobní svobody. A taková Amerika by představovala mnohem menší hrozbu pro zbytek světa.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …