Petr Hampl: Zákony vyhlášené a zákony faktické

27.11.2021 18:02 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Zákony vyhlášené a zákony faktické
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Na svých veřejných přednáškách často upozorňuji na rozdíl mezi zákony vyhlášenými a zákony faktickými. Faktický zákon například říká „normálním klukům je zakázáno mít poměr s dívkami z muslimských rodin“. Nehlasoval o tom parlament, nevyšlo to ve sbírce zákonů, ale přesto to platí. Vyhlásila to muslimská komunita a kdo to poruší, bude potrestán. Třeba tak, že skončíte v nemocnici s nožem v břiše a máte obrovské štěstí, že jste to přežil. Jako se to nedávno stalo pařížskému mládenci Sebastienovi (ZDE). Jiný faktický zákon říká, že pokud jste učitel, nesmíte při vyučování říct nic, co by si mohla nějaká afektovaná muslimská puberťačka vyložit jako urážku. Stanoveným trestem je uříznutí hlavy. Opět je to zákon, který nebyl schválen parlamentem, a přesto platí. Všichni ho znají a všichni ho respektují.

Tradičně byli Evropané zvyklí na jeden jediný faktický zákon. Zněl „existuje určitá skupina velmi bohatých a vlivných lidí, na které se nevztahují běžné zákony“. Štvalo nás to, ale pokud ta skupina byla velmi malá, dalo se s tím žít.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.