Petr Hartman: Bárta před soudem

07.03.2012 13:29

Vít Bárta se u soudu snaží vyvrátit obžalobu kvůli podplácení. Tohoto činu se měl dopustit tím, že rozdával obálky Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, čímž si u nich měl kupovat loajalitu.

Petr Hartman: Bárta před soudem
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Nahlédneme-li do Trestního zákoníku, potom se v paragrafu 332 píše v souvislosti s trestným činem podplácení, cituji: „Kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, nebo kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s podnikáním svým nebo jiného poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.“ Konec citátu.

Pokud šlo skutečně pouze o kupování si loajality stranických kolegů, pak je sporné, zda lze mluvit o korupci a podplácení. Maximálně v případě, že bychom přijali za vlastní údajný Bártův záměr přispět k lepšímu podnikání firmy ABL vstupem Věcí veřejných do sněmovny. V této souvislosti se však zatím nepodařilo prokázat, že by ABL z volebního úspěchu zmiňované strany nějak profitovala. Jak z úst Kristýny Kočí, tak i Jaroslava Škárky nezazněla slova o tom, že by se je Bárta snažil ovlivnit v souvislosti s prosazováním právních norem, které by mohly přinést firmě ABL hmatatelný zisk. V neposlední řadě se neobjevil jediný důkaz o tom, že by na vyplácení zmiňovaných osob použil peníze z veřejných zdrojů.

Tím nechci Bártovo chování obhajovat. Předání peněz totiž nepopírá a málokdo mu může věřit, že šlo o přátelskou finanční výpomoc. Navíc člověk s jeho zkušenostmi ze světa byznysu by jen obtížně půjčoval spolustraníkům bez jakéhokoli jištění pouze na čestné slovo a ještě k tomu beze svědků. Nejblíže pravdě může být skutečnost, že si chtěl skutečně zajistit jejich loajalitu. Jak se sám přesvědčil, v některých případech na to peníze nestačí. Politika totiž není svět firemního byznysu, kde si šéf může v určitých mezích vynucovat chování svých podřízených podle toho, jak se mu to hodí. Navíc bylo veřejným tajemstvím, že předseda Radek John byl nastrčenou figurou a že o všem zásadním rozhodoval sám Bárta.
Rovněž nebývá obvyklé, aby se někteří vybraní představitelé Věcí veřejných scházeli v domě patřícím jejich neformálnímu šéfovi, kde nemá strana oficiální sídlo, ani žádné prostory a tam v úzkém kruhu rozhodovali o všem podstatném. Přesněji řečeno, z dostupných informací je zřejmé, že Bárta autoritářským způsobem diktoval, kdo co má dělat a to i směrem k ministerstvům, která spadala pod Věci veřejné. Regulérní stranické orgány včetně předsedy pak sloužily spíše jako kulisa, která dodávala takovémuto pojetí politiky punc legitimity a demokratičnosti.

Věci veřejné jsou velmi specifickým subjektem, který je prakticky od vstupu do sněmovny pod silným tlakem. A v době, kdy Bárta zmiňované obálky s penězi předával se v médiích postupně objevovalo jedno skandální odhalení za druhým. Přitom většina z nich byla staršího data, takže podobné dávkování „nových“ informací vykazovalo určité stopy systematické kampaně. Týkaly se rovněž spekulací o možném odchodu části poslanců z Věcí veřejných. Ten měl být motivován právě autoritářským stylem Víta Bárty. To se některým zákonodárcům nelíbilo a uvažovali o změně politického dresu, případně o zbavení se neformálního šéfa.

Když se to dá dohromady, je velmi pravděpodobné, že i aféra kolem kupování si loajality měla pomoci k vyhrocení situace a ke snaze odsunout Bártu na vedlejší kolej. Spolupráce bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře s Kristýnou Kočí a jejich podíl na vládní krizi, kdy hrozil rozpad Nečasova kabinetu, to s odstupem doby názorně dokresluje. V tomto konkrétním případu tak na sebe narazilo hned několik protichůdných zájmů. Problém je v tom, že ani jeden z účastníků sporu nepředstavuje kladného hrdinu.

Na tomto střetu je pozitivní snad jen to, že připomenul principy zákulisního fungování tuzemské politiky. Ač jsou Věci veřejné velmi specifickým subjektem, nejsou z hlediska svého financování, sběru kompromitujících materiálů, různých způsobů politické korupce, nebo snahy ovlivňovat státní zakázky výjimečným zjevem. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…