Petr Hartman: Brusel opět kritizuje služební zákon

15.01.2015 12:20

Česká republika by se nemusela znepokojovat, zda dokáže vyčerpat všechny peníze z evropských fondů. Evropská komise totiž hrozí tím, že k čerpání vůbec nedojde. Důvodem je opět služební zákon.

Petr Hartman: Brusel opět kritizuje služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Ten již sice vstoupil v platnost, ale státní správa podle něj ještě nemůže fungovat v normálním režimu. 

Existence tzv. přechodného období je běžná a Brusel ji Praze ani nevyčítá. Komisi rovněž nevadí to, že stále ještě není známo jméno člověka, který by měl na nová pravidla dohlížet a kterého se již několik týdnů snaží vybrat vláda. 

Řeč je o náměstkovi ministra vnitra pro státní službu, chcete-li o tzv. superúředníkovi. Schvalování zákona nabralo zpoždění, proto nebylo reálné, aby hned od 1. ledna měli úředníci svého šéfa. 

Evropskou komisi momentálně znepokojují jiné věci. Patří k nim například skutečnost, že se politici nebyli schopni dohodnout na tom, jakým způsobem budou státní úředníci odměňováni. Proto tuto záležitost odsunuli do budoucna. 

Nelze vyloučit, že ji budou řešit řadu let. Přitom přes peníze se mohou politici pokusit ovlivňovat fungování státní správy. 

Další příležitostí jsou výběrová řízení na obsazení klíčových pozic na jednotlivých ministerstvech. V nich budou mít větší váhu názory politiků než reprezentantů úředníků. 

O tom, jakým způsobem budou zmiňované konkurzy probíhat, rozhodnou prováděcí předpisy, na kterých se zatím pracuje. 

Z reakcí Evropské komise je zřejmé, že nepodlehla iluzi, že přijatý zákon sám o sobě zvýší kvalitu státní správy v České republice a že se to promítne do lepšího čerpání peněz z evropských fondů. 

Ostatně představy o dobře fungující a pokud možno apolitické státní správě narušila novela, která na poslední chvíli posunula vyznění zákona ve prospěch většího vlivu politiků na úředníky. 

Svědčí o tom i aktivita řady náměstků delegovaných do vysokých postů především na základě vazeb na konkrétní politickou stranu. Ti se snažili do konce minulého roku získat statut tzv. odborných náměstků. Na ně se podle nového zákona bude vztahovat zvýšená ochrana, a nebude tak snadné se jich zbavit jako dosud. 

Což neplatí o tzv. politických náměstcích. Ti mohou být na každém ministerstvu maximálně dva a jejich osud budou mít v rukou výhradně politici. 

Názorně to ilustruje spor mezi ČSSD a hnutím ANO, zda tyto posty na jednotlivých ministerstvech mají obsazovat na základě koaličních dohod, nebo zda to mají nechat výhradně na šéfovi daného rezortu, případně na vedení jeho strany.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…