Petr Hartman: Komise a solární byznys

10.05.2013 10:20

Prezident republiky Miloš Zeman označil v projevu ve sněmovně způsob, jakým je státem dotována výroba solární energie, za největší tunel v českých ekonomických dějinách. Proto je podle něj potřeba vytvořit speciální komisi, která by se tímto problémem zabývala. Nezodpovězenou zůstala otázka, co by konkrétně měla dělat?

Petr Hartman: Komise a solární byznys
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Na tunel totiž zadělaly zákony, které řádně prošly parlamentem. I když to není úplně přesné. Výše dotací byla stanovena na základě analýzy nákladů na pořízení solárních elektráren. Ty se však během doby dramaticky snížily. Podle propočtů až o čtyřicet procent. Pořídit si za původních dotačních podmínek takovéto elektrárny se rázem stalo mimořádně výhodným obchodem. Chybou bylo, že zákon neobsahoval mechanismy, jak tomuto vývoji přizpůsobit i výši dotací. Pomalá reakce na tyto změny a úpravou zákona omezené pravomoci Energetického regulačního úřadu se postaraly o to, že provozovatelé těch solárních elektráren, které byly vybudovány až při výhodnějších vstupních nákladech, inkasovali poměrně tučné zisky.

I bez práce komise je zřejmé, že se tak stalo pomocí platné legislativy, která byla změněna se zpožděním. Odpovědnost za to nesou poslanci a senátoři.

Někteří z nich se dokonce snažili pro stát nevýhodné podmínky prodloužit. Ke cti jejich kolegyň a kolegů slouží, že neúspěšně. Komise se rovněž nemusí usilovně pídit po tom, kdo s pomocí nadsazené podpory pro výrobu solární energie nejvíce inkasuje. Podle dostupných údajů je to státem vlastněná společnost ČEZ. Ta se k tomu dopracovala i prostřednictvím nákupu nově vybudovaných elektráren. Za některými z nich stáli lidé nějakým způsobem spjatí s politikou.

Další projekty, které rovněž vydělávají na nadstandardní podpoře, nemají zcela jasnou vlastnickou strukturu. Takže je zřejmé, že na nižší vstupní náklady při zachování původně nastavených dotací, reagovali jedinci mající dobrý přístup k informacím. Pokud byl při tom překročen zákon, to by měla zjistit policie.

Ta se už zabývá tím, že některé projekty byly dokončeny pouze formálně, aby stihly termín kolaudace zajišťující vyplácení výhodné podpory. V té době však ještě nebyly schopny dodávat energii, protože reálně nebyly schopny provozu. Což je klasický podvod, se kterým by si policisté měli poradit i bez speciální komise. Stejně by mělo jít prověřit, zda i přes poněkud omezené pravomoci nemohl zasáhnout Energetický regulační úřad a podporu částečně snížit.

Vytvoření komise na tomto standardním postupu nic zásadního změnit nemůže. Pochopitelně za předpokladu, že orgány činné v trestním řízení konají, tak jak mají. V opačném případě ani komise složená z jejich zástupců účinnější vyšetřování nezajistí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…