Petr Hartman: Marná je snaha vlády sladit se Zemanem noty

17.02.2015 22:15

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by Česká republika měla být čitelným partnerem pro spojence v rámci Evropské unie a NATO.

Petr Hartman: Marná je snaha vlády sladit se Zemanem noty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dosáhnout toho lze tím, že se vrcholní představitelé země vyjadřují k důležitým mezinárodně politickým problémům tak, že jejich názory působí vzájemně provázaně a odpovídají vládní koncepci zahraniční politiky.

Realita ukazuje, že tomu tak zatím není. Například vyjádření prezidenta republiky a vlády si někdy odporují.

Spojenci v NATO či v Evropské unii mohou mít problém s tím, jaký výrok vlastně platí. Česká republika proto může působit jako málo čitelný a nevyzpytatelný partner.

Namátkou lze připomenout rozporné postoje týkající se dění na Ukrajině, a s tím souvisejících sankcí vůči Rusku.

Hlava státu jejich smysl ve svých výrocích zpochybňovala, konflikt označovala za občanskou válku a vliv Ruska na něj zpochybňovala. Zemanových slov se ochotně ujímá ruská propaganda.

Přitom ještě na jaře loňského roku vyzýval k akci NATO a Evropské unie, která by zastrašila Rusko. Jeho výroky musel tehdy mírnit premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek byl zase nucen reagovat na prezidentův požadavek na využití razantní vojenské síly proti radikálním islamistům.

Takováto vystoupení Miloše Zemana vyvolávají dojem, že při jejich přípravě příliš nedbá mantinelů, ve kterých by se měl pohybovat, aby nekomplikoval život tuzemské diplomacii.

Přitom její šéf tvrdí, že mu jeho úřad poskytuje maximální možný servis včetně podkladů pro přípravu vystoupení týkajících se zahraničně politických otázek. Prezident se tím nenechává příliš omezovat a podle svého uvážení vyjadřuje vlastní názory.

Tato veřejná vystoupení jsou však někdy vystavěna na chybných základech, a hlava státu se tím sama usvědčuje, že o dané záležitosti neví o moc více než průměrně informovaný občan.

Od pravidelných koordinačních schůzek týkajících se zahraniční politiky nelze očekávat, že by se zásadním způsobem změnila Zemanova veřejná vystoupení zaměřená na důležité problémy typu ukrajinské krize či boje s Islámským státem.

Za zahraniční politiku země odpovídá vláda, proto se snaží různým způsobem působit na hlavu státu, aby ji respektovala.

Jinak se premiér nemůže dopracovat ke splnění představy o České republice jako čitelném partnerovi Evropské unie a NATO.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…