Petr Hartman: Rezignace sociálnědemokratických „pučistů“

09.11.2013 12:12

Sociální demokracie přišla o dva stranické místopředsedy a předsedu poslaneckého klubu. Pokud by se člověk právě vrátil z výpravy na Měsíc, musel by uznat, jak odpovědné má funkcionáře. Sociální demokraté sice vyhráli sněmovní volby, ale jejich výsledek nebyl příliš dobrý, proto se rozhodli rezignovat na své funkce.

Petr Hartman: Rezignace sociálnědemokratických „pučistů“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem ve sněmovně

Člověk, který prožil uplynulé dny v České republice, mohl by navrátilci z Měsíce vysvětlit, že kvůli špatnému volebnímu výsledku neztratila sociální demokracie část svého vedení. Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc i Michal Hašek si vyhodnotili svoji momentální pozici v ČSSD. Po neúspěšném pokusu o sesazení Bohuslava Sobotky ztratili většinu uvnitř strany. Přitom ještě před několika týdny tomu bylo naopak. Stačí připomenout prosazení podpory Rusnokově vládě při hlasování o její důvěře. Předseda Sobotka tehdy zastával opačný názor a neuspěl.  

Nyní se situace obrátila. Hašek, Tejc a Škromach měli před sebou pouze dvě reálná řešení. Jedním bylo počkat si na jednání ústředního výkonného výboru, který by je velmi pravděpodobně odvolal ze stranických funkcí a vyzval k odstoupení z funkce předsedy poslaneckého klubu. Dalším byla snaha předejít tomuto kroku, udělat ze sebe oběti štvavé kampaně a složit funkce dobrovolně.  

Tím, že zvolili druhou variantu, zachovali si šanci i nadále ovlivňovat dění uvnitř sociální demokracie. Lidé kolem Bohuslava Sobotky totiž na sebe přejímají veškerou odpovědnost za povolební vyjednávání a vytvoření funkční vlády. Nebude-li předseda úspěšný, může se situace opět změnit.  

Vhodnou příležitostí ke konfrontaci sil by se mohl stát mimořádný sjezd sociální demokracie. Jeho konání připouští i Sobotka. Nezmění-li názor, povede rezignace Haška, Tejce a Škromacha jenom k částečnému uklidnění vnitrostranického napětí. Jeho příčinou totiž nejsou nějaké programové spory, ale mocenské ambice. Ty nezmizí jenom kvůli tomu, že se někteří představitelé sociální demokracie vzdají svých funkcí. Neúspěšné vyjednávání o vládě spolu s relativně nízkým volebním ziskem by je mohly na mimořádném sjezdu znovu vrátit do hry.  

I když zkušenosti z ODS naznačují, že hlavní aktéři podobných sporů končí většinou v poli poražených. Stačí vzpomenout na pád předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka, kterému k němu velmi přispěly rozpory s lidmi kolem místopředsedy Pavla Béma. Nebo na osud Topolánkova nástupce Petra Nečase, kterému mazali schody lidé kolem předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.