Petr Hartman: Sobotka prohrál

07.08.2013 13:35

Miloš Zeman může slavit vítězství bez ohledu na to, zda Rusnokova vláda získá ve sněmovně důvěru. Mělo by ji totiž podpořit 91 poslanců z řad sociální demokracie, komunistů a Věcí veřejných.

Petr Hartman: Sobotka prohrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Tito zákonodárci převezmou odpovědnost za fungování kabinetu, jehož podobu nemohli vůbec ovlivnit. Prezident republiky si tak otestoval, že při sestavování vlády nemusí brát ohled na rozložení sil v dolní parlamentní komoře. Naopak může vytvořit kabinet odpovídající jeho zájmům a až následně se různou formou nátlaku snažit přimět poslance, aby jeho projekt legitimizovali. 

I kdyby těsně Rusnokův tým nezískal ve sněmovně důvěru, může být podpora zhruba 90 hlasů argumentem pro podobný postup v případě druhého pokusu. V neposlední řadě se může hodit i po sněmovních volbách, pokud by se prezident rozhodl, že jeho zájmům bude více vyhovovat jiný premiér, než ten, který je schopen dát dohromady většinu. 

Miloš Zeman se netradičním způsobem sestavení vlády zároveň přiblížil dosažení dalšího cíle. Tím je postupné odstavení Bohuslava Sobotky z vedení sociální demokracie. Tohoto úkolu se chopil první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podařilo se mu různými zástupnými argumenty vytvořit ve straně takovou atmosféru, že většina sociálních demokratů chce podpořit prezidentskou vládu. 

Byť Sobotka prosazoval opačný názor, nakonec tomuto tlaku podlehl. Svůj ústupek navenek kompenzoval požadavkem na změnu ústavy mající zpřesnit pravomoci jednotlivých ústavních institucí. Ke zvednutí ruky sociálních demokratů pro vyslovení důvěry vládě dojde zítra. K požadované změně ústavy možná za několik měsíců, pravděpodobně však nikdy. Předseda ČSSD se tak ocitl v pozici, kdy nemá sílu prosadit svůj názor v zásadních věcech. Přitom za ně ponese na veřejnosti hlavní zodpovědnost. Jen těžko se na jeho postavení ve straně něco změní. 

Michal Hašek se tak dostal do velmi výhodné pozice. Významná rozhodnutí bez jeho souhlasu v sociální demokracii projít nemohou, přitom případná kritika za ně se snese na hlavu Sobotky. Do sněmovních voleb bude takovýto model fungovat. Pokud v nich sociální demokraté nezaznamenají mimořádný úspěch, bude Sobotkův osud ve vedení ČSSD zpečetěn.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

15:49 Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

Denní glosa Ivo Strejčka