Petr Holub: Chaos na radnicích

25.10.2014 8:50

Pokud bylo smyslem voleb dosáhnout změny na radnicích, pak občané hlasovali dobře. Vychází to z povolebních vyjednávání, která zpravidla už skončila v uplynulém týdnu.

Petr Holub: Chaos na radnicích
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Například z šestadvaceti velkých měst, která řídí magistrát a primátor, se o nové městské radě nedomluvili pouze v Českých Budějovicích a Teplicích. To přirozeně neznamená, že se v ostatních městech nemůže nic změnit, zásadní rozhodnutí tam však padlo.

O určitém převratu svědčí, že svou pozici obhájilo jen šest primátorů, nejméně v osmnácti se tedy hlava města vymění. Ve třech městech, kde zůstává stejný primátor, přitom došlo k zásadní změně už před čtyřmi lety a jenom ve dvou metropolích, Karviné a Mladé Boleslavi, nastoupí jejich primátoři Tomáš Hanzel a Raduan Nwelati potřetí. Ve hře je stále ještě primátorská legenda, teplický Jaroslav Kubera, který volby opět vyhrál, těžko však hledá spojence, aby prodloužil svou vládu na šesté období.

Voliči změnu způsobili tím, že se odvrátili od tradičních stran a volili hnutí ANO spolu s nezávislými. Tyto formace také dodávají většinu, celkem patnáct nových primátorů. Nejvíc naopak ztrácejí sociální a občanští demokraté, kteří s výjimkou Zlína dosud měli zastoupení ve všech radách velkých měst.

Ještě důležitější však bylo, že voliči rozdělili své hlasy mezi větší množství uchazečů. Do zastupitelstva se v průměru dostalo sedm stran a jen výjimečně někdo dostal přes třicet procent hlasů – to byl případ už zmíněné Karviné a vedle toho už jenom Zlína. V řadě měst se naopak žádná strana nedostala přes dvacet procent. Občané tím jasně neoznačili, kdo má být primátor a vlastně jen otevřeli prostor pro stranické dohody.

Politici pak vyslyšeli volání po změně, což bylo jen logické, protože se do zastupitelstva dostala většina politiků, kteří dosud neměli funkce a spojovali se proto s jinými novými zájemci o moc. Celkem osm primátorů dodalo hnutí ANO, dalších sedm je nezávislých a obě tato uskupení mají také největší účast v městských radách. Součástí změny je také návrat komunistů. Z velkých měst dosud měli zastoupení pouze v radě města Havířova, napříště budou spolurozhodovat v šesti metropolích, z toho v Havířově dosadí primátora.

Sedm radnic budou i nadále řídit sociální demokraté, ovšem v některých z nich, tedy v Ostravě a Jablonci nad Nisou se stali i oni protagonisty změny. Jediného primátora v Mladé Boleslavi si zatím udržela ODS, v jiných městech, konkrétně Plzni, Olomouci a Jihlavě se udržela na důležité pozici díky dohodě s ČSSD.

Těžko si lze představit větší převrat, nezodpovězena zůstává jenom otázka, jestli půjde o změnu k lepšímu. Řadě lidí se nemusí líbit návrat komunistů, varovný je i případ dosavadního primátora Kubery. Řada stran ho v Teplicích nechce a uvádí jako jediný důvod, že chtějí konečně změnu, a přitom nevysvětlují, co jim vlastně na volebním vítězi vadí.

V jiných městech se nahoru dostali neodpovědní populisté a ještě rádi mohou být lidé v krajských metropolích typu Plzně, Olomouce, Hradce Králové nebo Jihlavy, že mají dost pevnou stranickou strukturu, která odolala náporu nových bezejmenných politiků.

Občané vytvořili na řadě radnic chaos a teprve uvidí, co se z něho zrodí. Ve většině případů zatím jen zmizel racionální přístup.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.