Petr Kokavec: Piráti připlouvají i k jižním sousedům

21.05.2012 21:21

Pirátská strana po úspěchu ve volbách do spolkových sněmů v Německu úspěšně nabírá vítr do plachet také v Rakouských politických vodách.

Petr Kokavec: Piráti připlouvají i k jižním sousedům
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Piráti - ilustrační foto

Podle aktuálního průzkumu Gallup/Österreich z poloviny května mají Piráti dostatečnou podporu na získání křesel v rakouském parlamentu. Vládní strany SPÖ a ÖVP ztrácejí, jejich preference jsou na historických minimech, přesto však ještě nelze vyloučit, že svou pozici těsně obhájí. Posílila naopak nejsilnější opoziční strana FPÖ a také Zelení. Krajně pravicová BZÖ přišla o více než 2/3 voličů a do parlamentu nejspíš nepronikne.

Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ) by aktuálně, dle předvolebních průzkumů, své vítězství v posledních volbách do národní rady neobhájila. Volební zisk této tradiční strany je o více než tři procentní body nižší než na podzim 2008 a o více než 9 procentních bodů nižší jako ve volbách v roce 2006. Počet voličů SPÖ byl v průběhu volebního období relativně vyrovnaný a pohyboval se kolem úrovně 30%. Nyní na jaře však poklesl a podle průzkumu Gallupova institutu teď dosahuje úrovně 26%. Strana pod vedením kancléře Faymanna má před sebou zřejmě nejhorší volební výsledek své více než 120 leté historie.

Pokles přízně voličů prožívá také koaliční ÖVP. Od posledních voleb se základna lidovců ztenčila o pět procentních bodů a aktuálně by strana získala hlasy 21% Rakušanů. Celkem mají koaliční strany podporu 47% voličů a na složení vlády by jim to nestačilo. Těsná prohra v průzkumech však nevylučuje, že je v reálných možnostech koaličních partnerů své pozice na podzim obhájit. Pro koalici však posledních šest let znamená ztrátu statisíců voličů a dominantního postavení v zemi. V roce 2006 voliči těchto stran tvořili bezmála 70% rakouského elektorátu.

Těsným vítězem voleb, pokud by se konaly právě teď v květnu a nikoliv na podzim, by se stala FPÖ s hlasy 27% voličů. Před čtyřmi lety získala tato nejsilnější opoziční strana 17,5% hlasů. Práce v opozici jí přinesla masivní nárůst voličské základny, který začal hned po volbách a kulminoval v loňském prosinci. FPÖ si již půl roku udržuje stabilní podporu voličů na úrovni zmiňovaných 27%. FPÖ má výraznou podporu ve Vídni a také u rakouských žen.

Čtvrtou nejsilnější stranou v Rakousku jsou aktuálně Zelení se ziskem 13% hlasů. I pro ně platí, že svou prací v opozici příznivce spíše získávali, nežli ztráceli.

Největší ztrátu zaznamenala krajně pravicová BZÖ. Odešly od ní více než dvě třetiny voličů a aktuálně by se ziskem 3% hlasů do parlamentu nepronikla.

Do parlamentních voleb v Rakousku promluví také Piráti, a to zřejmě významně. Fenomén Pirátské strany byl přitom v předvolebních průzkumech odhalen prakticky nedávno - v průběhu letošního jara. Již první průzkumy v dubnu avizovaly, že budou vážným kandidátem na křesla v parlamentu. Aktuálně by Piráti získali 7% a jejich vážnost raketově stoupá. Do voleb v říjnu 2012 však zbývá ještě několik horkých měsíců.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…