Petr Kolman: Domácí vězení může být jednou z cest k řešení

26.08.2012 21:30

Glosa k problematice institutu domácího vězení.

Petr Kolman: Domácí vězení může být jednou z cest k řešení
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

Přiznám se, že mě před pár týdny  negativně překvapilo odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Nicméně veřejný život jde dál, myslím, že instalace brněnského právníka a místopředsedy ODS Pavla Blažka, je při tradiční „modré personální nedostatečnosti“ v oboru práva ještě relativně dobrou volbou, nicméně proč premiér P. Nečas odvolal svého nejpopulárnějšího ministra, člověk zvenku asi těžko může pochopit.

Pro zajímavost uveďme, že dnešní ministr spravedlnosti, stejně jako jeho odvolaný předchůdce, stejně jako autor tohoto komentáře byli (resp. stále jsou) univerzitními učiteli správního práva.

Jedním z velkých úkolů, který stojí před novým mistrem je přeplněnost českých věznic. Např. Český helsinský výbor uvádí, že přeplněnost věznic dosahuje až sto třicet procent. Připomeňme, že ČR patří ke státům s nejvyšším počtem uvězněných osob na sto tisíc obyvatel - odborně tomu říkáme index vězeňské populace - v Evropě.

Jednou z cest, jak se zmíněné přeplněnosti vyvarovat , je častější ukládání trestů domácího vězení. Tento institut existuje v českém právu od roku 2010, žel soudy jej zatím moc nevyužívají.

Obecně platí, že trest domácího vězení je vhodný tam, kde by podmínečné odsouzení bylo příliš mírné a pobyt za mřížemi zase příliš tvrdý. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním trestném činu a jedinečné osobě pachatele (resp. též jeho sociálním okolí). Jak i laiky napadne, trest domácího vězení nelze uložit třeba bezdomovci.

Jelikož jsme v ekonomickém deníku je patřičné zdůraznit , že domácí vězení je z pohledu veřejných financí mnohem levnějším trestem než pobyt odsouzeného ve vězení.

Výhody uplatnění trestu domácího vězení spočívají především v udržení sociálních vazeb zejména v rodině odsouzeného a v zaměstnání (pokud nějaké měl).

Závěr: české soudy by měly častěji přistupovat k ukládání trestu domácího vězení a ministerstvo spravedlnosti by jim k tomu mělo vytvořit optimální podmínky (např. elektronické náramky) . Toto je myslím jedním z velkých úkolů pro nového ministra P. Blažka.

Autor je právník a vysokoškolský pedagog

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…