Petr Kužel: Spory uvnitř úřadu Komory jsou účelové

09.08.2012 21:53

Spouštěcím mechanizmem sporů uvnitř úřadu hospodářské komory je červencová petice některých zaměstnanců na podporu odcházejícího tajemníka HKČR.

Petr Kužel: Spory uvnitř úřadu Komory jsou účelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kužel, exprezident Hospodářské komory České republiky

Ale žádný problém se v komoře jako celku nevyskytuje. Tento stav pro běžné zaměstnance  nepochopitelný se jeví  jakojakési  vyřizování účtů. 

Hlavním účelem petice zaměstnanců, bylo , aby nebyl odvolán tajemník HK (který následně odstoupil z funkce) a  byla  nastavena  jiná  komunikace prezidenta,  tajemníka a také, aby nebyla dvoukolejnost  či  trojkolejnost pokynů a také změna ráznější komunikace prezidenta.

Petice dle vyjádření zaměstnanců , byla určena pouze představenstvu HK, ( ale stalo se něco jiného). Tento postoj vyjadřují zaměstnanci se  kterými  jsem následně po vydání petice hovořil a vnímám je jako důležitou součást komunikace.  Petice  ale obsahuje také pasáže, které poškozují dobré jméno Hospodářské komory, mé a některých členů představenstva  a dalších osob vč. partnerů. Obsahuje také tvrzení, která se nezakládají na pravdě a jsou účelová. Je nutné konstatovat, že pod peticí se nachází  i jména  zaměstnanců, kteří v úřadě v době podpisu vůbec nebyli.

Představenstvo HK ČR na svém mimořádném zasedání 25.7.2012 projednalo petici zaměstnanců a byli  vyslechnuty informace prezidenta, viceprezidentů a tajemníka úřadu. Tajemník se vyjádřil, že se od zvolené formy ,,Petice,,  a nepravdivých sdělení v ní uvedených v ní distancuje. Následně rezignoval na svou funkci . Představenstvo zásadně odmítlo nepodložená a zavádějící tvrzení obsažené v petici a pořádalo DR HK ČR, aby s plnou odpovědností prověřila jednotlivá tvrzení petice (prověřování probíhá). Tento krok je standardní v každé organizaci.

Je důležité konstatovat, že výkonem zaměstnavatelských práv je pověřen pouze tajemník úřadu a nikoli prezident a to samé platí u ekonomiky úřadu HK.  Vzhledem k tomu, představenstvo vzalo na vědomí rezignaci tajemníka, byl jmenován člověk, který stál u zakládání komory. Bohužel nově jmenovaný tajemník HK neobdržel předávací protokoly o hospodaření , ekonomice HK  v petici a médiích se objevují nepravdy,  které jsou spojeny  s  HK ČR , dceřinými společnostmi HK, partnerů atd. je logické, že je nutné provést audit renomovanou společností.

Mohu se jen domnívat, že prvotní a skutečnou rozbuškou u některých zaměstnanců byla připravována změna, která měla přinést přiblížení se více k podnikatelům, zejména členům komory a složkám HK. Tento krok však sebou nese zeštíhlení úřadu, byrokracie, větší úsporu finančních prostředků v oblasti mzdových prostředků a výběr kvalitních pracovníků. To logicky předpokládá zeštíhlení úřadu a kontrolu odbornosti pracovníků.

Každý zaměstnavatel ví,  jak je tento krok nepopulární  a obtížný. Možná proto, někteří zaměstnanci sami odcházejí  a někteří  zaměstnanci  jsou  propouštěni ve lhůtě zkušební doby.

Bohužel dnes jsem se dočetl, že se v mediích objevují další pomluvy a lživá tvrzení nejen o komoře, které záměrně poškozují její jméno i  mne a která musím rezolutně vyvrátit a odmítnout.  HK ČR nevyšetřuje policie.  Žádné zakázky  nebyly  rozdávány firmám za nadsazené ceny ani  jinak.  Mne jako prezidenta nikdo neobvinil.  Policie ČR pouze  (OKFK) požádala  HK ČR o poskytnutí  informací a písemných materiálů pro šetření, které se dotýká organizačního zajištění a průběhu zahraniční cesty bývalého ministra MPO) .  Znovu zdůrazňuji, že  audit ekonomiky a hospodaření HK ČR včetně dceřiných společností do konce září prověří mezinárodní auditorská firma.

Jako prezident  HK  ČR, zakládající člen hospodářské komory i jako člověk nerozumím ataku některých, kteří  ničí  letitou práci tisíců členů.

Petr Kužel
Prezident HK ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…