Petr Meduna: Věřte Nevěřte

26.09.2017 18:53

Měsíc před volbami do Poslanecké sněmovny jakoby v Česku panoval klid. V podstatě jen Česká televize produkuje dosti sterilní předvolební debaty, ve kterých strany hlásají své programové záměry a sliby pro nové volební období. Je to ale jen populistická hra na „Věřte Nevěřte“.

Petr Meduna: Věřte Nevěřte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Právě předvolební sliby politiků toho, co by si veřejnost přála, aby hned po volbách od slibů ustoupili, je populismem nejhoršího zrna. Právě oni však moc rádi na jiné hází populistickou nálepku. Musel jsem se smát, když jsem slyšel premiéra Sobotku hodnotit německé volby a jeho přívlastky pro Alternativu pro Německo. Není ovšem sám Sobotka populistou hrubého zrna a volebním podvodníkem?

Věřit nevěřit sociální demokracii po předchozích volbách, před nimiž Bohuslav Sobotka sliboval revizi církevních restitucí, což žádala většina společnosti, protože nečasovské ujednání považovala za nemravné? Hned po volbách se nad slibem zavřely kruhy na vodě. Tanečky okolo údajného vyjednávání vedené za Lidový dům zejména Alenou Gajdůškovou, byly jen cestou k zapomenutí.

Naplněna nebyla ani slova Jeronýma Tejce, že pokud se nepodaří změny prosadit na vládní úrovni, začne se o nich opětovně diskutovat na půdě soc.dem. Ale ani to B. Sobotka nenaplnil. Košile je blíž než kabát a post premiéra blíž než důvěra veřejnosti. Krize soc.dem má jistě hlubší kořeny než jen tento populismus před minulými volbami a následnou zradu. Sobotkovská politika k ní ale přispěla dílem vrchovatým. A máslo na hlavě mají i „nové“ tváře Chovance a Zaorálka, kteří v té době jako nejčelnější straníci o směřování a konkrétních krocích Lidového domu spolurozhodovali.

Volit ČSSD a zahrát si hru na Věřte Nevěřte? Při pohledu na tváře současného triumvirátu se do toho člověku moc nechce. Zase se chválí, slibují, ale na zradu voličů s církevními restitucemi si už ani nevzpomenou. Teď její šíbři už jen myslí na své budoucí uplatnění.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…