Petr Mrázek: Čísla, kterým odmítáme věřit

27.12.2021 7:29 | Komentář

Čemu nerozumíme na tvrzení, že jedna a jedna jsou obvykle dvě? Život se z 10 % sestává z toho, co se ve skutečnosti opravdu stalo a z 90 % z toho, jak se s tím sami srovnáváme. Tohle řekl někdo mnohem moudřejší než já. Já jen, abych dal vašim devadesáti procentům nějakou látku ke srovnávání se s realitou, vám předložím jen pár čísel.

Petr Mrázek: Čísla, kterým odmítáme věřit
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

Když západoevropané (Portugalci, Španělé, Holanďané, Britové, Francouzi i jiní) v 16., 17., 18. i 19. století objevovali, dobývali a kolonizovali Severní Ameriku, potkávali se a někdy i bojovali s původním obyvatelstvem, kterého pak do dnešních dnů zůstalo 10 %. Když východoevropané (Rusové) v 16., 17., 18. a 19. století objevovali, dobývali a kolonizovali sever Asie, tedy Sibiř a Dálný Východ, potkávali se a někdy i bojovali s původním obyvatelstvem, kterého pak zůstalo 2,5 %. Když v roce 1804 černí otroci na ostrově Hispaniola (dnešní státy Haiti a Dominikánská republika), tvořící asi 50 % stávajícího obyvatelstva (jen podotýkám, že z původních domorodců tu tehdy nebyl ani jeden), pak jejich prvním činem bylo okamžité a absolutní vyvraždění té druhé, bílé poloviny obyvatel, jichž zde tedy zůstalo celých 0 %.

Srovnejte si to, co se opravdu stalo, tedy těch 10 % reality a to, co straší v našich hlavách. Nezaujatě, věcně. A zkuste si z toho vyvodit nějaké závěry k tomu, co se děje dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…