Petr Mrázek: Zachraňme se před hodnými lidmi

21.01.2017 11:36

Veřejnost řeší na síti i v tisku řadu vážných problémů počínaje ochotou bránit demokratické hodnoty i silou, imigraci, globální oteplení, znovuzavedení vojenské služby, adopce dětí homosexuálními páry, zdražování nájmů a nekonečný řetěz dalších skutečností.

Petr Mrázek: Zachraňme se před hodnými lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

V době, kdy převelice podstatnou část mladých lidí pojmy jako demokracie, svoboda, čest a vlast nezajímají, protože ani netuší, co je jejich obsahem, jsou takové diskuse poměrně nesmyslné.

Přesto mne neustále uvádí v úžas argumentace velké skupiny lidí, zásadně zavrhujících použití síly při řešení konfliktů. Nejde jen o zaryté pacifisty, jde o ty, kteří tvrdí, že neexistuje nikdo, kdo by nám chtěl škodit, jde o ty, kteří tvrdí, že budeme-li vychovávat své děti tak, aby byly hodné, nebude nikdo zlý.

Neuvěřitelná naivita a naprosté nepochopení lidské povahy by bylo skoro směšné, kdyby nešlo o život. Tihle hlasatelé a pachatelé dobra se nadají poučit ani zastavit konkrétními činy nedobrých. A že jich je, stačí se rozhlédnout. Jo to skutečně tak složité pochopit, že jsou na světě lidé, kteří mají naprosto odlišný hodnotový žebříček? Tahle myšlenka je těm hodným lidem tak cizí až odporná, a je jedno, zda ji aplikují na svou či globální vesnici, že ji prostě vytěsní z mysli. Asi se domnívají, že když něco nevědí a vědět nechtějí, že to neexistuje.

Velmi se obávám, že tento způsob vidění světa začíná nějak mohutnět a to bez ohledu na řešený problém. Znáte to, lidé s vámi dokonce i hovoří, ale jejich pohled se nezastaví o vaši tvář. Proniká jí, jde za ní, skrze ni, postřehne ji snad jen jako drobné zachvění vzduchu. A stejně je to i smluveným či psaným slovem - prostě se s vámi míjejí, asi vás ani nevnímají. Když se s tímto světem hodných lidí setkám, jsem v hlubokých rozpacích, nevím, jak se k takovým lidem chovat. A tak si občas vzpomenu na svého žižkovského nevlastního dědečka, který mi vždycky říkal - s každým musíš slušně a hned přes držku. Asi by to mohlo pomoci, ale babička mi to zakázala.

Proč o tom píšu? Protože tihle laskaví, milí, hrozně hodní lidé mne chtějí zabít a berou to jako tu největší laskavost, jakou mi mohou prokázat. Já tuším, jak se tomu bránit, ale obávám se, že pro značnou část veřejnosti bych se proměnil v toho hrozně zlého, neušlechtilého. Ale asi až dojde na lámání chleba, tak nic jiného nám nezbyde. Mám skutečně tak extrémní a nepřijatelné názory já - nebo ti hodní?

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla