Petr Paulczynski: Když cikán pracuje a gadžo se flinká

03.12.2011 12:04

Pracující cikán je zdánlivě oxymoron. Není to však pravda.

Petr Paulczynski: Když cikán pracuje a gadžo se flinká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Znám firmu, která poskytuje úklidové služby. Od úklidu kanceláří přes úklid supermarketů, továrních hal bytových domů až po mytí oken, čištění koberců a interierů automobilů. Pěkné svinstvo je i úklid sněhu v zimě z veřejných prostranství. Jde o činnost, z níž nikdo moc nezbohatne. Protože klienti sice vědí že je lepší nechat si uklidit dodavatelsky a pěkně buzerovat, ale s výší odměny se moc nepřetrhnou. Naštěstí většinou již pochopili, že než si držet vlastní personál, jehož kvality jsou mnohdy otazné, je lepší tyto služby zadat externě. Je jasné, že s výjimkou obsluhy poměrně drahé techniky jsou požadavky na kvalifikaci kosmetiček podlahových krytin minimální. Z toho vyplývá i výše mzdy, která jak ze statistik vyplývá obsazuje spodní stupně průměrných platů.

Proto se mezi personálem docela často objevují i Romáci. Kupodivu s nimi bývá minimum problémů. Protože ti, co chtějí pracovat skutečně pracují.

Na druhé straně jsou mezi "etnickými Čechy" (jak se říká na serveru Romea) pěkní vejlupkové hledící jen na to, jak se za co nejvíc peněz co nejmíň nadřít. Do práce aby je honil, věčně někde zašití, kradoucí čistící prostředky a utíkající z práce dřív než mají pracovní dobu.

A teď si představte, že jeden takový expert plný exekučních srážek od vás odejde a jednomu z vašich klientů podá konkurenční nabídku napsanou pro jistotu na kamaráda. Oba bez jakéhokoliv předchozí zkušenosti, s nepopsaným referenčním listem a bez zázemí personálního i materiálního. A stáhnou s sebou další osobu, která za sebou má již dvě důtky pro předčasné opuštění pracoviště či dostavení se bez vyfasovaného pracovního oděvu. To vám je firma k pohledání. Samozřejmě, že jejich nabídka je tak nízká, že v sobě nezahrnuje ani náklady na čistící prostředky, které fasovala ona odůtkovaná persona. Tři magoři si myslí, že fakturace je rovna jejich mzdě.

Tak co s tím, když jednatel objednatele, žádá abyste dělali za cenu kterou obdržel v obskurní nabídce těchto individuií? Nic. Nechat pana jednatele jeho osudu a ukončit zakázku dohodou ihned a ponechat všechny aktéry v družné spolupráci.

A říci si. Lepší pracující cikán než vyčůraný gadžo.

Psáno pro blog.iDnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …