Petr Placek: I nenápadní kandidáti do sněmovny můžou sehrát velkou roli

17.10.2017 13:30

Zatímco zpravodajství českých médií o blížících se sněmovních volbách plní informace o kontroverzních volebních lídrech, desítky zajímavých osobností na kandidátkách zůstávají bez povšimnutí.

Petr Placek: I nenápadní kandidáti do sněmovny můžou sehrát velkou roli
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Pardubickém kraji a náměstek primátora Pardubic Jan Řehounek

Jako kontrast k negativním zprávám o českých politicích přinášíme profil regionálního politika Jana Řehounka, náměstka primátora Pardubic, který figuruje na druhém místě kandidátky ANO pro sněmovní volby v Pardubickém kraji a kterému zatím lze dát nálepku "slušňák s výsledky". Partaj, za kterou kandiduje, není klíčová. Lidí na poslaneckých kandidátkách různých stran, které lze označit za slušné a normální, je daleko víc, jen se o nich nemluví.

Práce s dotacemi jde i bez průšvihu

Jan Řehounek dělá do dotací (řečeno odborně, je náměstkem primátora Pardubic pro dotační politiku), což je u politika značně riziková činnost, a dotáhl v této oblasti do konce několik projektů krizového charakteru bez ztráty kytičky. Konkrétně mu lze připsat zásluhu, že dokázal vyhádat zvýšení přídělu dotací pro Hradecko-Pardubickou aglomeraci o 200 miliónů na výslednou miliardu Kč. Část půjde na památky, část na vzdělání, a to cíleně do modernizace učeben a laboratoří přírodovědných oborů, které generují budoucí zaměstnance pro technologické firmy majících na Pardubicku i v celé ČR velký nedostatek vhodných kandidátů. Jako klad lze uvést i to, že zatím mu žádná z firem, které byly příjemcem dotačních peněz, nestaví rekreační chatu.

Řehounek se po nástupu do pozice náměstka Pardubického primátora s odpovědností za financování strategických projektů ujal osiřelého projektu rekonstrukce Pardubického vlakového přednádraží, kde hrozilo propadnutí dotační sumy 108 miliónů. Kuriozita: nejednalo se o dotaci EU, ale Švýcarska, a to ve výši 4,5 švýcarských franků. Dotace byla součástí balíku podpory, o kterém Švýcaři hlasovali v referendu.  Rekonstrukce nakonec proběhla, zkolaudováno bylo před měsícem a výrazně se zlepšil vzhled lokality i komfort pro uživatele městské hromadné dopravy v Pardubicích.

Pardubáci létají do Londýna z vlastního letiště

Pardubice mají vlastní regionální letiště, na kterém ve spolupráci s Armádou ČR probíhá smíšený vojenský a civilní provoz. Zatímco pro jiné samosprávy je regionální letiště finanční koule na noze, se kterou si neví rady, Pardubicím se daří lákat k využívání místního aerodromu soukromé letecké dopravce a modernizovat infrastrukturu pro civilní cestující. V pozadí toho stojí právě Řehounek. Podařilo se mu vyřešit problém s odlivem ruských turistů (po rozpoutání války na Ukrajině nastal kvůli tomu pokles ze 180000 na pouhých 30000 odbavení ročně) otevřením linek na západ. Pardubičáci, Hradečáci či Chrudimáci mají z ´vlastního´ letiště přímé spojení například do Londýna třikrát týdně. V rámci krajských měst v České republice je to naprostý unikát. Za několik týdnů se navíc bude otvírat nový letištní terminál. I tento projekt spolufinancovaný s dotací organizačně zastřešoval Řehounkem vedený tým.

Sám by to nezvládl

Aby byl profil Jana Řehounka objektivní, je třeba uvést několik souvislostí:

V politice je každý projekt týmová práce. Žádný zmíněný projekt by Řehounek nedotáhl sám bez pomoci politiků jiných stran a krajských i městských úředníků. Jako náměstek primátora Pardubic je ale za oblast dotací osobně zodpovědný a tuto týmovou práci zastřešuje. Každý dotační průšvih by byl nepochybně připsán jemu, proto je férové připsat mu i úspěchy.

Nálepka slušňák s výsledky je podle našeho názoru u Jana Řehounka pravdivá k dnešnímu datu. Budoucí selhání se nedá nikdy vyloučit. I u politika s čistým štítem může být první chyba i ta poslední. Jan Řehounek ale působí dojmem vyzrálé stabilní osobnosti a konsensuálního vyjednavače. Má tedy předpoklady, aby mu čisté image vydrželo.

Jan Řehounek kandiduje do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za ANO na volitelném druhém místě v Pardubickém kraji a pokud ho v rámci kroužkování nepřeskáče nějaký vnitrostranický konkurent, má to, že zasedne do poslanecké lavice, v zásadě jisté. Je otázka, zda dokáže fungování v samosprávě efektivně skloubit s prací ve sněmovně. Manažerské předpoklady pracovat na více projektech zároveň by ale vzhledem ke své kariéře mít měl.

Slušných a nenápadných lidí, kteří něco dokázali v pracovní kariéře i v politice, je na kandidátkách do poslanecké sněmovny celá řada, a i když jsou po většinu času ve stínu výrazných leaderů stojících v čele partají, právě na nich stojí každodenní fungování celostátní i lokální politiky. Média by si měla dát více práce s jejich objevováním a popisováním jejich osobního příběhu. I díky tomu by se mohl obraz politiky v očích občanů posunout k lepšímu.

Petr Placek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…