Petr Příhoda: Chceme odpolitizovanou státní správu?

28.01.2014 7:28

Slýcháme to denně: Zákon o státní službě nebo též „o úřednících“ má být nástrojem tzv. odpolitizování státní správy. Je žádoucí omezit dopad zájmů momentálně vládnoucích politických stran na rozhodování státních orgánů.

Petr Příhoda: Chceme odpolitizovanou státní správu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Zákon, který stanoví pravidla výběru, jmenování, odvolávání, vzájemných kompetencí a odměňování státních úředníků tomu může napomoci. Ale nemusí. Zákon lze obcházet i nerespektovat. Bude třeba dobré vůle a ukázněnosti samotných politických stran. Koaličních i opozičních, které je kontrolují.  

A ještě něčeho bude třeba. Takové odborně zdatné, mravně bezúhonné a politicky zdrženlivé úředníky vůbec mít. Je to reálně dosažitelný cíl? Stoprocentně asi ne, což platí o každé ušlechtilé lidské snaze. Ale v některých zemích (říkáme jim vyspělé) se to snad zatím daří. Přiznám, že teď soudím letmo a zdálky, ale nemohu zapřít dojem, že např. v Německu, ve skandinávských zemích a snad i jinde to funguje. Z četby mám dojem, že i ve starém habsburském Rakousku (v jeho předlitavské části včetně Českých zemí) existovala vrstva vyšších státních úředníků, neúplatných, kteří si loajalitu k státu pokládali za čest. 

Filozof Jan Patočka si v jedné starší úvaze posteskl, že se tato vrstva kultivované byrokracie (rozuměj: za první republiky) vytrácí. Pozdější režimy ji zlikvidovaly. – Stojí-li naše společnost o depolitizaci státní správy, měla by usilovat o rekultivaci úřednictva. O vytvoření nové profesní skupiny, která bude mít kromě odborné zdatnosti také svůj étos. Bude potřebovat své obecně uznávané identifikační vzory. Zatím nevím, kde je vzít. Bude to úmorná a zdlouhavá práce. Má-li být korunována úspěchem, bude potřebovat dobu nejméně jedné generace.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.