Petr Příhoda: Nepevnost stran se slabým členstvem

09.10.2013 19:15

Slýcháme, že naše politické strany (mám na mysli ty parlamentní, nebo ty, co mají reálnou naději se jimi stát), že tedy naše strany mají nepočetné členstvo. Nebo dokonce žádné. A že je to jejich handicap. Proč?

Petr Příhoda: Nepevnost stran se slabým členstvem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Slabým členstvem lze manipulovat. Lze mu leccos naslibovat. Takové členstvo nekontroluje účinně vedení strany. Stává se jeho stafáží. Vedení strany, její sekretariát či aparát, skýtá členům naději, že v případě volebního úspěchu dosáhnou politického významu. Že se budou podílet na rozhodování. A to na úrovni celostátní i místní.  

Tím spíš to platí o členstvu narychlo svolaném. Takové členstvo nemělo možnost nasbírat politickou zkušenost. Není živým společenstvím a vzájemně nekomunikuje. Stává se, že se do strany vetře předem domluvená skupinka a ovládne místní organizaci, pak okresní konferenci a časem i vyšší úrovně. Na té místní úrovni tomu nikdo nezabránil, protože záměry té skupiny nerozpoznal.  

V takovém členstvu neprobíhá ideové zrání. To je proces, který potřebuje jistou tradici. Rychlokvašené členstvo mohou ovládnout vnitřní konflikty, které stranu rozvrací. Dostane-li se pak strana až do vládní koalice, může to vést k paralýze vlády a k jejímu pádu.  

Zdá se, že silné strany o nové členy moc nestojí. A že ti zbylí jsou pasivní. Vedení s tím počítá: členstvo mu nepřekáží. Nenabízí mu podněty ani osobnosti, pak nejsou lidi. Řadoví straníci se často k svému členství veřejně nehlásí. Nemohou pak fungovat jako zpětná vazba mezi vedením a veřejností.  

Naše strany odvádějí bídnou myšlenkovou práci. Jsou ideově vyprázdněné. Nerozumějí tomu, co se ve světě i v naší společnosti děje a neusilují o dlouhodobou perspektivu, ani o velká témata. Nepodněcují veřejnost, aby se snažila racionálně rozumět. Mnozí občané proto nerozumějí a řídí se jen svými emocemi, jimiž lze manipulovat, a prchavými dojmy, které lze vsugerovat. Vládnutí je pak jen improvizací.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.