Petr Prokeš: Vznikne v mosteckých Stovkách herna?

16.03.2017 8:34

Obchod s kuchyněmi Hanák v bloku 92 na třídě Budovatelů v Mostě má s prodejem končit. Co bude v uvolněných nebytových prostorách?

Petr Prokeš: Vznikne v mosteckých Stovkách herna?
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Mezi obyvateli okolních domů se rychle rozšířila zvěst o tom, že namísto prodejny bude herna. Lidem se to ale nelíbí. Jsou denně sužováni známými problémy života v deprivované lokalitě Stovky. Prodejna kuchyní pod označením Hanák je její součástí. Nejdůrazněji proti myšlence zřídit hernu vystoupili vlastníci bytů ze sousedního bloku 94.

„Zásadně nesouhlasíme se vznikem herny. Proto jsme primátorovi města poslali písemný protest. V něm jsme vedení města vyzvali, aby zabránilo vzniku herny. Ta by již tak zhoršila špatné životní podmínky, které zde máme,“ důrazně prohlásila předsedkyně společenství vlastníků jednotek číslo 138 Eliška Moscatová.

„Vážený pane primátore, obracíme se na Vás s důvěrou a věříme, že dokážete občany nejen z bloku 94 zbavit obav a rozhořčení, které se týkají probíhajícího jednání o zřízení herny na třídě Budovatelů v bloku 92/č.p. 2385 namísto prodejny Kuchyně Hanák. Tato možnost je pro slušné obyvatele lokality absolutně nepřijatelná. Nedávno byla zřízena herna nedaleko odtud – u Prioru. Rádi bychom věřili tomu, že vedení města učinilo vše, aby vyčerpalo všechny možnosti a vynaložilo maximum úsilí, aby otevření herny zabránilo,“ zdůraznili obyvatelé.

Je léto. Před prodejnou Kuchyně Hanák je živo. Cikánská omladina tady provozuje různé hry, včetně míčových. Běda chodci, který si dovolí zavadit o míč! Následují sprostá slova, leckdy i agresivní výlevy a pokusy o okradení.

„Věříme, že změny v legislativě, popřípadě smlouva o předkupním právu na nebytové prostory v bloku 92 dávají městu dostatečné možnosti, aby zabránilo zřízení nové herny. Vzhledem k neutěšené situaci v této lokalitě, kde se její slušní obyvatelé necítí ani zdaleka tak spokojení jako různé delegace z Prahy, Vás žádáme, abyste všemi prostředky zřízení herny zabránil. Nedopusťte vytvoření ucelené opovrženíhodné části města,“ vyzvali primátora místní bydlící a přišli i s návrhem: „Opakovaně voláme po zřízení služebny městské policie na třídě Budovatelů. Právě toto místo – blok 92 – je nyní pro tento záměr ideální.“

Tolik znění písemného protestu proti zřízení herny. Z pověření občanů bydlících v bloku 94 jej podepsala již zmíněná předsedkyně SVJ 138 Eliška Moscatová.

„Vážena paní Moscatová, město Most i já osobně činíme veškeré kroky k tomu, abychom zabránili vzniku herny v dané lokalitě. Podaří-li se městu daný nebytový prostor získat, je zde uvažováno o zřízení služebny městské policie,“ sdělil primátor Jan Paparega (nestr. za SčMo).

„Popravdě se přiznám, že jsem čekala lepší odpověď. Nenechává mě klidnou – a nejen mě – sdělení, že podaří-li se městu daný nebytový prostor získat, je zde uvažováno o zřízení služebny městské policie. A co když se městu nepodaří nebytový prostor získat? To zde budeme trpět?!?“ ptá se sama sebe Eliška Moscatová.

Stejné místo, ale v zimě. Teplota dosahuje několika stupňů pod nulou. Prodejna ještě není uzavřená. Jsou v ní vidět velké prostory. Pokud zde vznikne hráčské doupě, určitě ho nebude možné označit za minihernu. 

„Opakovaně voláme po zřízení služebny městské policie v této části města již po několik let. Potřebujeme ji tady jako sůl. Právě blok 92 stojící v polovině cesty v problémové oblasti od bloku 100 do centra města je pro tento záměr ideální. Snad město nenechá tuto příležitost ležet ladem?!?“ vyjádřila pochybnosti Eliška Moscatová.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…