Petr Rafaj: Proč Lidové noviny náhle řeší GCR

30.08.2017 14:50

Deník Lidové noviny se v posledních dnech hned třikrát obsáhle zabýval neúčastí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v hodnocení soutěžních úřadů, které každoročně pořádá zahraniční magazín Global Competition Review.

Petr Rafaj: Proč Lidové noviny náhle řeší GCR
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Je zarážející, že hodnocení časopisu, který v České republice zná přinejlepším několik desítek odborníků, a nikdy v minulosti se o něj Lidové noviny nikterak nezajímaly, je najednou natolik atraktivním tématem. Až tak atraktivním, že mu celostátní deník věnoval místo na své úvodní straně a tři rozsáhlé články během několika málo dní. Jeden z textů přitom naznačil, co je možná skutečnou příčinou náhlé aktivity Lidových novin. Kromě toho, že bez ladu a skladu na čtenáře nahrnul jakoukoliv kritiku na ÚOHS, která vypadla z redakčních šuplíků, totiž přesunul pozornost na veřejné zakázky. Přitom byl citován ministr dopravy, jehož ministerstvu často zakázky rušíme a ministr z toho pochopitelně není nadšený.

Nestalo se přitom poprvé, že ve chvíli, kdy Ministerstvo dopravy zadává důležitou veřejnou zakázku, startuje v Lidových novinách kritická kampaň proti ÚOHS. Má být snad tento postup nátlakem na ÚOHS kvůli probíhající zakázce na výběr mýtného? Úvahy tímto směrem podporuje i podnět nedávno podaný na náš Úřad. Jedná se skutečně jen o shodu okolností? Nebo jde o politickou snahu ohnout rozhodování úřadu „správným směrem“? Postup Lidových novin se nese v duchu starého přísloví: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Informovat o hodnocení GCR zjevně nebylo hlavním motivem Lidových novin. Bylo pouze záminkou jak čtenářům zopakovat všechnu kritiku, kterou nás tento deník v posledních několika letech systematicky zahrnuje. Bylo pouze pokračováním dlouhodobé kampaně, jejímž cílem je narušit integritu a důvěryhodnost ÚOHS jako instituce. Musím zopakovat, že Úřad je nezávislý. Navzdory všem tlakům jsme vždy rozhodovali nezávisle a nezávisle rozhodovat budeme i nadále, přestože to politicky ovlivněnému deníku není po chuti.

Závěrem si neodpustím otázku k redaktorům LN, kteří mají neustále potřebu zdůrazňovat čtenáři, že v čele Úřadu složeného převážně z právníků stojí inženýr: Víte, že všichni moji předchůdci byli také „pouze“ inženýři?

Petr Rafaj
předseda ÚOHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…