Petr Sedláček: Zeman Ano, Zeman Ne

13.12.2012 21:22

S blížícími se prezidentskými volbami, zintenzivňují média, včetně těch elektronických, kadenci materiálů o jednotlivých kandidátech. V kurzu je zejména Miloš Zeman...

Petr Sedláček: Zeman Ano, Zeman Ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Třeba dnes. Parlamentní listy informují o rozeslaném dopise členům ČSSD. Autorem psaní je čestný předseda sociální demokracie Valtr Komárek. Spolustraníky v něm žádá, aby volili právě M.Zemana. Na oficiálních stránkách se pak objevil, stejně jako v dnešním vydání MfD, článek Vladimíra Špidly o tom, jak to bylo s neúspěšnou kandidaturou M. Zemana na prezidenta v roce 2003. Obojí nabízí zajímavé počtení. Ostatně neméně zajímavý pohled na dané téma zde před pár dny nabídl Petr Dimun.

Zvláštní, jeden člověk, dva, vlastně tři zcela rozdílné pohledy na něj a zvláště jeho schopnosti. Vše od lidí, kteří M. Zemana dobře poznali, či znají.

Valtr Komárek ve svém dopise vidí v Miloši Zemanovi málem spasitele, který jediný je schopen vyvést naši zemi ze současného marasmu. Doslova o něm píše: „Člověk vytrénovaný celou řadou let jak v domácí, tak v zahraniční vysoké politice a s vlastním hlubokým ekonomickým myšlením i praktickými zkušenostmi. Člověk, který bude obecně důvěryhodný tak, aby mohl do tohoto existenčního zápasu českého národa strhnout celou veřejnost a vrátit lidem naději v budoucnost.“ Odvážné tvrzení. Zvláště, když si přečteme další pasáže z dopisu a dáme je do kontextu s konáním Miloše Zemana v čase, kdy tuto zemi vedl jako premiér. Valtr Komárek třeba píše: „Skutečnost, že drtivá většina našeho průmyslu a 80 procent vývozu je soustředěna v rukou zahraničních investorů, začíná působit již velmi negativně, řešení je jen jediné: maximálně se osamostatnit a daleko více vsadit na český kapitál, české techniky, manažery a dělníky. Lidově řečeno, jít na jakousi novou batizaci ekonomiky.“ Nu což. Výstižný postřeh a k tomu bohužel asi naivní vize. Ani jedno, ani druhé tu rozebírat nechci. Zastavuji se u použité citace jen s ohledem na M. Zemana. Jaksi jsem si nevšiml, že by právě on byl nějak výrazným kritikem skupování, v mnoha případech za babku, našich podniků zahraničním kapitálem a nic nevím ani o tom, že by se M. Zeman ve své prezidentské kampani nějak vehementně zasazoval za český kapitál, české techniky, manažery a dělníky. Ale třeba jsem jen nepozorný posluchač.

Vladimír Špidla dává ve svém článku nahlédnout do zákulisí sociálně demokratické strategie prezidentské volby před devíti roky. Pominu nyní, že tento exkurz laika udiví volbou složité kombinace zvolené strategie, o které záhy pochybuje byla-li vůbec nějaká. I to dávám stranou. Všímám si ale Špidlova hodnocení Zemana, jako člověka pokryteckého s velikými, před okolím i spolupracovníky skrývanými ambicemi. Musím uvést, že to mi na M. Zemana docela sedí. Ostatně podobné osobnostní vlastnosti se dají vyčíst i mezi řádky jeho knih. Dokázat to samozřejmě nemohu, ale už před časem jsem dospěl k názoru, že M. Zeman ČSSD využil jako výtah k osobní moci. A když vinou překombinované strategie zmizela, zůstala v něm zášť. Ta se naplno projevila nejdříve v případě podpory Topolánkovy vlády skrze poslanců Melčáka a Pohanku a poté před volbami roku 2010, kdy propadlá procenta pro Zemanovo uskupení, chyběla levici v parlamentních lavicích a dala vzniknout té nejhorší možné vládě, tedy kabinetu Petra Nečase.

Rovněž Petr Dimun v M. Zemanovi vidí „úspěšného rozvračeče“ ČSSD. Mimo jiné píše: „...i Miloš Zeman vrší chyby. Na setkání s podnikateli v pražském klubu Golem se například nechal nazvat „Václavem Klausem pro chudé“, aniž by mu to jakkoliv vadilo. Jinak řečeno, v podstatě souhlasí s tím, že bude takové jakoby levicové šidítko, které na Pražském hradě udrží u moci stejné skupiny, jež byly konformní s Václavem Klausem.“

Sečteno, podtrženo. Osobně, jako levicově orientovaný volič mám s M. Zemanem problém. A obávám se, že dojde na dlouho dopředu avizovaný scénář, kdy se ve druhém kole střetne Miloš Zeman s Janem Fischerem. Pro mě nepřijatelný ani jeden z nich. Co tedy dál? Kde, či kdo je menší zlo?

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …