Platforma Rozumné právo: Stanovisko k soudním jednáním on-line

30.09.2021 16:22 | Komentář

Zatímco distanční výuka mnoho příznivců nezískala, distanční soudnictví se zdá být správnou cestou do budoucna. Zavedení on-line formy soudních jednání v širším rozsahu povede k vyšší efektivitě justice, tedy rychlosti i hospodárnosti soudního řízení.

Platforma Rozumné právo: Stanovisko k soudním jednáním on-line
Foto: Rozumné právo
Popisek: Platforma Rozumné právo

Devatenácté stanovisko názorové platformy Rozumné právo reflektuje zkušenosti jejích členů s konáním on-line soudních jednání v době koronavirové pandemie a poukazuje na výhody tohoto řešení, zejména v oblasti občanského soudního řízení a správního soudnictví.

„V současné době se on-line formy soudního jednání využívá v rostoucí, byť stále ještě poměrně omezené míře v rámci civilního řízení. Podmínkou je výslovný souhlas všech účastníků daného řízení, což by nemělo být cílovým stavem. Pokud bude k dispozici dobrá procesní úprava a zabezpečeno kvalitní technické řešení, není podmínka souhlasu všech účastníků řízení do budoucna nezbytná,“ vyjádřila názor členů platformy Rozumné právo advokátka Petra Nováková.

Ministerstvo spravedlnosti České republiky v současné době připravuje jak provizorní, tak dlouhodobé legislativní řešení možného vedení soudních jednání v on-line prostředí bez nutnosti osobní přítomnosti účastníků v soudní síni. Přitom musí brát v potaz i limity on-line jednání, a to jak z hlediska technických možností, tak z hlediska nevhodnosti pro určité typy řízení, důkazní prostředky či jiné specifické okolnosti. Například při výslechu svědka on-line bez současné osobní přítomnosti soudního úředníka by mohla být ohrožena věrohodnost důkazu, ať již z důvodu možného nátlaku nebo naopak možnosti ovlivnit obsah svědecké výpovědi prostřednictvím nápovědy ze strany třetí osoby.

I přes naznačená omezení, členové platformy podporují formu vedení soudních jednání on-line všude tam, kde to bude vhodné a účelné. „Pouze v některých specifických agendách, jako jsou např. některé agendy práva rodinného, péče o nezletilé nebo trestní řízení proti mladistvému, pravděpodobně nebude on-line jednání nikdy hrát dominantní roli. Oproti tomu v některých jiných, typicky ve sporech z obchodního styku, sporech o práva duševního vlastnictví či sporech v oblasti dopravy atd., lze očekávat, že se jejich on-line projednání stane časem výchozím přístupem k jejich řešení,“ vysvětlil vizi on-line soudnictví sdílenou členy Rozumného práva advokát Václav Bílý.

Úkolem připravovaného legislativního řešení je tedy nastavení zákonných předpokladů pro vedení soudních jednání on-line, včetně stanovení požadavků na identifikaci účastníků, řešení rizika ovlivňování vyjadřování účastníků, úprava protokolace průběhu jednání, provádění důkazů, vyhlašování rozhodnutí, zajištění možnosti účasti veřejnosti a řešení případného výpadku spojení. Takto nastavená pravidla by měla umožnit soudům uskutečňovat ústní jednání on-line na základě vlastního uvážení, aniž by k tomu bylo zapotřebí výslovného souhlasu všech účastníků řízení. Pokud se však bude účastník řízení chtít účastnit osobně, musí mu to být umožněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty