Pražský institut bezpečnostních studií: Druhé kolo prezidentské volby ovlivňují dezinformace

24.01.2018 12:23

Pražský institut bezpečnostních studií (Prague Security Studies Institute, PSSI) spustil 4. prosince výzkumnou část projektu České volby v éře dezinformací, během něhož sleduje způsob, jakým platformy šířící dezinformace informují o průběhu kampaně před prezidentskými volbami 2018.

Pražský institut bezpečnostních studií: Druhé kolo prezidentské volby ovlivňují dezinformace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Před druhým kolem volby se způsob, jakým sledované platformy informují o prezidentských volbách, změnil. „Ve chvíli, kdy bylo jasné, že do druhého kola postupují Miloš Zeman a Jiří Drahoš, platformy, které sledujeme, začaly o volební kampani informovat vyhroceněji. Zatímco počet textů informujících o volební kampani neutrálně poklesl, množství textů vyjadřujících se pozitivně či negativně o některém z kandidátů se zvýšilo. Miloš Zeman je zmiňován pozitivně častěji než před prvním kolem, Jiří Drahoš je naopak častěji kritizován,“ říká hlavní koordinátor projektu Jonáš Syrovátka z Pražského institutu bezpečnostních studií.

S výrazně vyšší frekvencí se také začaly objevovat dezinformace. „Víceméně okamžitě po vyhlášení výsledků prvního kola došlo ke skokovému zvýšení počtu textů obsahujících dezinformace. Podle jedné z nově šířených dezinformací například Jiří Drahoš hodlá jmenovat Miroslava Kalouska premiérem a posléze začít přijímat migranty přerozdělované dle unijních kvót. Opětovně se také začaly šířit dezinformace, které se objevily již dříve – například ta, dle níž kampaň Jiřího Drahoše financuje George Soros. Žádná dezinformace snažící se očernit Miloše Zemana se na sledovaných platformách neobjevila. Ať už vliv dezinformací na volební výsledek bude jakýkoli, společenskou atmosféru před volbami již bohužel dokázaly otrávit,“ dodává Syrovátka.

Výstupy projektu je možné sledovat na webu PSSI (ZDE) a na facebookovém (ZDE) a twitterovém (ZDE) účtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …