Přemysl Čech: Soumrak ČEZké republiky?

31.03.2014 18:16

Ministr financí Andrej Babiš se evidentně rozhodl, že každý týden vytáhne z klobouku kouzelníka Pokustóna jeden recept na ozdravění státních financí. Nevím, jak dlouho mu to vydrží, ale dva týdny si už může odškrtnout.

Přemysl Čech: Soumrak ČEZké republiky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Minulý týden oznámil zapojení státních financí -dosud mrtvolně ztuhlých v České národní bance - do hrátek finančních trhů. A tento týden přidal nápad, vyplatit veškerý loňský zisk ČEZu akcionářům, z čehož by státu káplo nějakých 25 miliard.   

Ministr se se svým plánem svěřil novinářům, kteří jej reprodukovali. Nevíme, kdy tak učinil a komu všemu měl potřebu se svěřit ještě. Ale pokud měl někdo tuto informaci třeba v pátek minulý týden, nakoupil akcie ČEZu a už v polovině týdne je zase prodal, vydělal nějakých 40 korun na akcii. Chtěl bych být u toho a možná bych taky ani nečekal na výplatu avízované vylepšené dividendy, která nakonec nemusí mít parametry úplně podle Babišových představ.  

Kdyby takto ovlivnil kurzotvorné informace kterýkoliv ministr financí v jakékoliv zemi, kde kapitálový trh funguje vskutku důsledně, dozor nad kapitálovým trhem by mu vytahal uši ministr – neministr. A zřejmě by se začalo diskutovat i o tom, zda je vůbec kompetentní zastávat svoji funkci. Ale pravdou je, že v zemi, kde vysoký manažer elektrárenské firmy takřka zázračně zbohatne na obchodu s akciemi svého zaměstnavatele a soud mu jeho transakci posvětí, se na nějaké to slovíčko nehledí.  

ČEZ (ilustrační foto)
Foto: Filip Jandourek

Pokud odhlédneme od formy prezentace, pak záměr ministra financí není nijak scestný. ČEZ financoval v minulosti kde co. Nákladné image kampaně, o kterých se spekulovalo, že důležitější je to, kolik peněz se v nich protočí, než jejich cíl samotný. Nijak se nešetřilo na balkánském dobrodružství. Navíc se stalo zvykem, že do sídla firmy chodí protikorupční policie jako do kantýny.  

Policie se zajímá o prodej německých dolů, zakázku na stavbu zřejmě předražené solární elektrárny a taky o mimosoudní vyrovnání s bývalými minoritními akcionáři Severomoravské energetiky. Nevím, jak tato podezření dopadnou, zda se prokážou nebo ne – ale v každém případě ukazují minimálně na to, že pokladna ČEZu unese leccos. - Do budoucna by to tak být nemuselo. Zisk ČEZu klesá a zřejmě tomu tak bude i v příštích letech. Cena silové elektřiny je na historickém minimu a může se podívat ještě níž.  

Zdá se, že zlatá léta, kdy v ČEZu bylo na všechno, protože my, odběratelé energií jsme to zaplatili, končí. Třeba se blíží i doba, kdy politici začnou ČEZ skutečně seriózně řídit a nebude tomu přesně naopak. Pokud by změna dividendové politiky měla být začátkem skutečně hlubších změn v celé energetické firmě, pak bych ministru financí byl ochoten i odpustit, že úvahy o dividendách propálil docela natvrdo.  

Přemysl Čech vám přeje vlídný den!

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…