Přemysl Novotný: Pražský dopravní podnik našel cestu, jak bojovat s korupcí

09.06.2014 17:59

Účinný boj s korupcí a trestněprávní ochranu společnosti usnadní Dopravnímu podniku hlavního města Prahy nově zaváděný tzv. compliance program, tedy souhrn interních předpisů pro zaměstnance. Uvedla to ekonomická ředitelka firmy Magdalena Češková. Díky novým pravidlům se jasně vymezí kompetence a odpovědnosti zaměstnanců, bude závazné dodržování etického kodexu nebo například stanovena pravidla, jak mají pracovníci nakládat s dary.

Přemysl Novotný: Pražský dopravní podnik našel cestu, jak bojovat s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

„Dopravnímu podniku dosud compliance program citelně chyběl. Chceme, aby se firma zřetelně odřízla od minulosti a stanovila jasná pravidla pro chování svých zaměstnanců. Díky novým vnitřním předpisům ochráníme jak naše pracovníky, tak společnost jako celek. O programu, jehož zavedení potrvá zhruba rok, již rozhodlo 27. května představenstvo dopravního podniku,“ uvedla Češková, která je kromě ekonomické ředitelky akciové společnosti také místopředsedkyní jejího představenstva.

Součástí nových vnitřních předpisů pražského dopravního podniku bude etický kodex, na který budou odkazovat i nově uzavírané pracovní smlouvy. Dokument také vymezí jasná protikorupční pravidla, nakládání s dary či systém řízení. Materiál rovněž stanoví přesně kompetence jednotlivých zaměstnanců, čímž bude jasná i jejich jednoznačná odpovědnost. Důležitou součástí programu bude také ochrana Dopravního podniku před riziky, které vyplývají z trestní odpovědnosti právnických osob.

„Chceme zabránit tomu, aby se kvůli případnému pochybení jednotlivce nemohl potenciálně dostat do zbytečných problémů celý Dopravní podnik, jako se to například nedávno přihodilo České poště,“ dodala Češková. Narazila tak na případ, kdy policie na konci ledna po razii v několika objektech pošty obvinila v souvislosti s možnými zmanipulovanými stavebními zakázkami devět lidí včetně bývalých zaměstnanců pošty. Následně pak policie obvinění rozšířila i na Českou poštu jako právnickou osobu. Umožňuje jí to zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který platí od ledna 2012.

Všech více než deset tisíc zaměstnanců dopravního podniku tak v průběhu jednoho roku projde důkladným školením o rizicích trestní odpovědnosti. Budou také seznámeni s novým organizačním a pracovním řádem. Novou podobu dostanou předpisy o veřejných zakázkách - na dopravním podniku prošel jejich systém v poslední době několika zásadními změnami. Tendry již například nejsou záležitostí jednoho člověka, jako tomu bylo dříve, ale v kompetenci je mají tří klíčoví vedoucí pracovníci.

„Oblast veřejných zakázek se nám za půl druhého roku podařilo rozhýbat správným směrem, zjednodušit a zpřehlednit. Dopravní podnik chce, aby byly co nejvíce transparentní. Nově tak například tendry zveřejňujeme na našich webových stránkách včetně dokumentace. Veřejně přístupné jsou rovněž všechny naše smlouvy,“ uvedla Češková.

Souhrn vnitřních předpisů nazývaný compliance program by měla mít k dispozici každá větší firma. Podle odborníků je to základní a nezbytný nástroj k pročištění procesů ve společnosti a k omezení korupce. Zároveň funguje jako prevence a poskytuje firmám ochranu před tím, aby na jejich hlavu padala obvinění kvůli zjevným přečinům jednotlivců z řad zaměstnanců.

Městský dopravní podnik byl založen 1. září 1897 pod názvem Elektrické podniky královského hlavního města Prahy. Název podniku, jeho organizace a řízení se několikrát změnily. V roce 1991 byl Dopravní podnik přeměněn na akciovou společnost, jejímž jediným vlastníkem je hlavní město Praha. Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …