Přemysl Votava: Dejte do toho více strouhanky

13.05.2019 18:51 | Zprávy

My Češi máme mlsné jazýčky. Ty naše jazýčky uspokojovaly za časů První republiky takové slavné firmy jako byl Jan Paukert, vynálezce „obloženého chlebíčku“. Ten zachutnal, a proto do tohoto slavného lahůdkářství na Národní třídě chodil jak herec Vlasta Burian, i T.G. Masaryk. Vyhlášený byl též uzenář Maceška na pražských Vinohradech nebo Vaňha na Václavském náměstí.

Přemysl Votava: Dejte do toho více strouhanky
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Chodilo se i k Lippertovi na pražské Příkopy, nebo do lahůdkářství Zoufalý na Jungmannově náměstí. Nebyly to jen tyto firmy, v každém, i v tom nejmenším městě, bylo poctivé lahůdkářství, uzenářství, pekařství. České potravinářské firmy se staly světoznámými svou kvalitou potravin a svou značkou dobývaly svět. Bylo tomu, jak za mocnářství, tak i za první republiky, ale bylo tomu i v době předlistopadové, tedy za socialismu. Za socialismu zmizely sice vývěsní štíty se jmény zakladatelů, ale přesto tradice značek zůstala. Kvalita „Pražské šunky“, trvanlivých salámů, párků, ale i těch obyčejných venkovských špekáčků, byla i za socialismu poctivá, normy byly tehdy přísné. Ke strouhance, sóje a jiným „doplňkům“ masa bylo ještě daleko.

Doba se změnila. Vše se zrychlilo, ovládl nás konzum a spěch. Dnes místo k Lippertům, Paukertům, Maceškům … chodíme do KFC či sedíme u McDonalda. Nebo stojíme u stánků s pizzou, kebabem, … Zejména na mladou generaci cílí reklama, tedy lákavý západní styl života. Místo pravidelného stravování snídáme v metru, obědváme něco v klusu, k večeři nám dovezou domů pizzu, v pozadí toho všeho je často nízká kvalita potravin. To vše zapíjíme přeslazenou, ale dle reklamy světovou značkou. Nezdravá výživa zejména u dětí bije na poplach. Děti tloustnou, obezita je alarmující, místo hřiště, přírody, pohybu, sedí u PC. Přibývá také alergií dětí na mnohé potraviny. Nedivme se.

Místo obilí, brambor, všude kolem nás nedozírné žluté lány řepky. Naše zemědělství ztratilo soběstačnost. Chemizace půdy narůstá, ptám se, jak dlouho s tím vydržíme? Stále více jsme odkázáni na dovoz, často i velice nekvalitních potravin. Nad kvalitou zavíráme oči. V Česku mizí potravinářské zpracovatelské podniky, ale i prodejny s českými potravinami, tedy i to řeznictví, uzenářství, lahůdkářství…

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Dozvěděla jsem se, že řešíte bezpečnost na školách

Zajímalo by mě, zda řešíte i šikanu mezi dětmi a fakt, že se třeba mladiství dopouští kolikrát i dost vážné trestné činnosti a to i na dospělých - třeba na učitelích, seniorech apod? Měla by se podle vás snížit hranice trestně právní odpovědnosti? A pomohlo by to podle vás vůbec? Kde je podle vás ch...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Ještě o zlínském bizáru a jiných trapasech

12:26 Zdeněk Jemelík: Ještě o zlínském bizáru a jiných trapasech

Pokud si laskaví čtenáři všimli mého zájmu o úsilí zlínských podnikatelů bratrů Lebánkových o obnovu…