Přemysl Votava: Osvětim - stateční i v hodině smrti

06.03.2019 15:30

8. března 1944 byla provedena největší vražda československých občanů. Ten den bylo v rámci „konečného řešení židovské otázky“ zavražděno 3792 našich spoluobčanů. Místem tohoto zločinu se staly plynové komory koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim)- Birkenau. Je to již 75let…

Přemysl Votava: Osvětim - stateční i v hodině smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau

V koncentračním táboře Osvětim – Birkenau se nacházel tzv. Terezínský rodinný tábor.  Do tohoto tábora bylo od září 1943 převezeno z Terezína kolem 5000 našich židovských spoluobčanů. Od počátku příjezdu měli určitá „privilegia“, tedy z pohledu ostatních vězňů. Děti mohly zůstat u rodičů, vězni neprocházeli hrůznou selekcí…. Připomínám, že v tzv. rodinném táboře živořili podobně, jako ostatní vězni,  jejich úmrtnost nebyla nižší…. 

Délka jejich pobytu byla nacistickým vedením tábora Osvětim přesně vymezena. Naděje skončily po půl roce, vězni z tzv. Terezínského rodinného tábora byli převezeni na nákladních vozech k plynovým komorám… A zde v ranních hodinách 8. března 1944 bylo zavražděno 3792 našich občanů, mužů, žen i dětí. I těch malých dětí….

Cestou na popravu zpívali českou hymnu, byli stateční i v hodině své smrti. 3792 lidských bytostí, které by se vešly do města velikosti jihočeských Volar, bylo zavražděno během několika hodin. 

Zeptejte se dnešního studenta gymnázia na tuto událost, bude nejspíš tápat. V televizi, v knihkupectví jsou studentům nabízeni jiní hrdinové. Připomínám, že ten kdo nehledá poučení v dějinách, může se stát, že je prožije znovu.

Hitlerovy myšlenky na „konečné řešení židovské otázky“ našly naplnění zejména při jeho tažení na Východ. Daleko od Velkoněmecké Říše vznikaly desítky vyhlazovacích táborů, Treblinka, Sobibór, Chelmno, Majdanek, tím největším peklem byl tábor Osvětim-Birkenau. V těchto táborech smrti probíhalo, dle zvrácené nacistické ideologie o nadřazené rase, hromadné vraždění mužů, žen i dětí. Na šest milionů židovských obětí bylo zavražděno, zplynováno, umučeno hladem. Před popravou byli zbaveni majetku, důstojnosti a nakonec i života.  Mezi nimi byly i statisíce československých obětí. V táboře smrti Chelmnu našlo smrt i 82 českých dětí z Lidic.

Nedávno jsme si připomenuli „Den památky obětí holocaustu“. Tento den je spojen s osvobozením koncentračního tábora Osvětim Rudou armádou. 27.ledna 1945 zde přežívalo posledních 7650 lidských trosek. Fotografie z tohoto pekla smrti obletěly celý svět. Osvětim, Treblinka a další tábory smrti, to byla nacisty dokonale vybudovaná továrna na smrt, včetně plynových komor, spalovacích pecí a zpracování všeho, co mohla poskytnout lidská bytost.  Tyto zločiny a svou vinu na nich,  ponese  německý národ na dlouhé věky….

Přemysl Votava
(Národní socialisté)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …