Přemysl Votava: Připomínáme si 122. výročí narozenin Ludvíka Svobody

23.11.2017 16:35

Ludvík Svoboda (25. listopadu 1895 Hroznatín – 20. září 1979 Praha) byl významný československý generál a politik.

Přemysl Votava: Připomínáme si 122. výročí narozenin Ludvíka Svobody
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Ludvík Svoboda (25. listopadu 1895 Hroznatín – 20. září 1979 Praha) byl významný československý generál a politik. Zúčastnil se, jako československý legionář, bitvy u Zborova, Bachmače i bojů na Transsibiřské magistrále. Do vlasti se vrátil v hodnosti kapitána. Během druhé světové války vedl 1. československý armádní sbor na východní frontě. Zúčastnil slavné bitvy u Sokolova, osvobozoval Kyjev a další místa na Ukrajině. Společně s Rudou armádou se podílel na osvobození Československa. Řada jeho příbozných včetně syna Miroslava skončilo na nacistickém popravišti. Jeho manželka a dcera se po celou dobu okupace musely skrývat v ilegalitě. Po osvobození Československa byl v letech 1945 až 1950 ministrem národní obrany. Po dlouhých letech v ústraní byl v roce 1968 zvolen prezidentem Československé socialistické republiky. Jeho druhé funkční období jako hlava státu bylo de facto ze zdravotních důvodů předčasně ukončeno v roce 1975 na základě pro tento účel přijatého ústavního zákona č. 50/1975 Sb.
V těchto dnech si připomínáme 122.výročí jeho narozenin. Armádní generál Ludvík Svoboda se významně zasloužil o samostatnost Československa. Za svůj život dvakrát aktivně vystoupil na obranu NAŠÍ SAMOSTATNOSTI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …