Přemysl Votava: Proč ? Nálety na Prahu, Kralupy, Plzeň…

26.03.2019 11:07

Blížil konec války, Velkoněmecká Říše byla v troskách. Naděje obyvatel na přežití válečných hrůz či nacistické perzekuce rostly. Přesto mnohá česká města zažila pár týdnů před koncem války nečekané válečné hrůzy v podobě amerických náletů.

Přemysl Votava: Proč ? Nálety na Prahu, Kralupy, Plzeň…
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Po zcela nesmyslném únorovém americkém náletu na Prahu, za kterým zůstalo přes 700 mrtvých, tisíce zraněných, následovaly v březnu 1945 další americké nálety na Kralupy nad Labem a zejména na Prahu.

Středočeské Kralupy nad Labem byly 22. března 1945 cílem náletu, 124 letadel svrhlo 300 tun bomb na město. Cílem měla být rafinérie minerálních olejů, nálet však zničil 2/3 Kralup. Zahynulo 145 obyvatel, stovky zraněných, vznikly obrovské materiální škody.

Následně 25. března byla opět Praha cílem těžkých amerických náletů, tentokráte na libeňské a vysočanské továrny. Nálet se zdařil, vysočanské továrny, pýcha československého průmyslu, byly zcela zničeny. Také tento nálet nepřežily další stovky obětí. Je otazníkem, proč se tak stalo měsíc před koncem války, proč až nyní se tento nálet zdařil… Nejspíš bylo už všem jasné, že Praha a převážná část Československa bude osvobozena Rudou armádou.

Také devastující nálet 25. dubna 1945 na plzeňskou Škodovku v Plzni, tedy 10 dnů před koncem války, vyvolává vážné pochybnosti o skutečném pozadí tohoto činu. Američané v té době osvobodili Cheb, Rudá armáda byla v Berlíně. I přes radiové varování před náletem na Škodovku také tento nálet vedle obrovských materiálních škod přinesl i další velké lidské oběti. Na Škodovku bylo svrženo 25. dubna na 526 tun bomb. Je otazníkem proč?

Je 74 let od konce války, přesto je nutné tyto věci stále připomínat, zejména dnes, kdy opět hrozí nebezpečí válečného konfliktu… Možná daleko zničující. Vždyť jenom tyto nálety na Prahu v konečné bilanci přinesly přes 1000 obětí mrtvých a na 2000 zraněných. A obrovské škody na majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty