Přemysl Votava: Profesor Nutella

02.12.2023 12:26 | Komentář

Pro politika je tím nejhorším, když se stane směšným. A to se stalo! Premiér České republiky nám v minulých dnech sdělil, že se vyplatí zajet si do Německa pro předvánoční nákup. On že si tam koupil nutellu. Jeho nutella se stala hned šlágrem sociálních sítí, směje se celá Evropa. Premiérovo vyjádření, že jsou německé potraviny lacinější, ale i kvalitnější, jsou pro něj objevem Ameriky, protože my to víme již řadu let. Totéž zjistil před časem i Petr Pavel, on zase jezdí nakupovat do Polska, tak jako miliony Čechů.

Přemysl Votava: Profesor Nutella
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Lidská paměť je často děravá, ale přesto ti starší si ještě pamatují, jak v nedávných letech v českém příhraniční před supermarkety byla plná parkoviště německých zákazníků. Česká republika byla známá svými kvalitními a lacinými potravinami. Němečtí zákazníci, velice nároční na kvalitu potravin, stáli proto v kolonách před českými obchody. Naše zemědělství nás činilo soběstačnými ve spotřebě potravin. Dnes se karta obrátila, o kvalitě ani nemluvě! Říká se, že jsme výprodejním pultem Evropy.

Blíží se Vánoce, Česko svírá mráz a delší dobu také chudoba. Vánoce byly vždy obdobím hojnosti a štědrosti. Pod stromečkem dárky... Letos se pod stromečkem objeví i Fialův dáreček, tedy vládní úsporný balíček. Bude zabalený v jakési vládní pohádce, ale ve svém důsledku žene české občany do sociálních problémů.

Fialovy „hraběcí rady“ včetně té poslední o výhodném nákupu Nutelly v Německu jsou urážlivé, asociální, zejména v době, kdy na občany dopadá desetiprocentní inflace, prudký nárůst cen energií či znehodnocení často celoživotních úspor. Miliony občanů žijí v nejistotě, miliony dalších zvažují každou korunu svých výdajů. Napětí se stupňuje, před sídlem Fialovy vlády zoufalý občan, dokonce signatář Charty 77, držel hladovku za důstojnou penzi. Nutella je tedy to poslední, co české občany zajímá.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Zcela nedávno zveřejnil bývalý premiér Jiří Paroubek přesnou analýzu české společnosti pod názvem Přihořívá, přihořívá, hoří… Je to výstižné, ale i neveselé čtení o stavu české společnosti, o vládě, která svými kroky žene do ulic lékaře, učitele, dělníky, zaměstnance všech profesí. Bojíme se o svou republiku. Naše ekonomika se propadá do mínusových čísel, obdobně se dostává do problémů český průmysl, kdysi chlouba naší ekonomiky.

Český průmysl je závislý nejen na kvalitní pracovní síle, ale i na energiích, a právě jejich strmý nárůst je pro něj likvidačním. Ceny energií jsou dokonce nejvyšší v Evropě. Zahraniční média nás nazývají „nemocným mužem Evropy“. Asi právem, vláda se tím nechlubí. Také státní rozpočet je v hlubokém propadu, ve výdajové části je založen zejména na škrtech v sociální oblasti, a naopak jeho příjmová část je spíše zbožným přáním, zejména v důsledku poklesu české ekonomiky.

Přitom zahraniční firmy zde bohatnou, vláda je slepá k jejich enormním ziskům, které formou dividend mizí v zahraničí. Za minulý rok to bylo 300 milliard korun. Jedinou kapitolou rozpočtu, která narostla, je razantní nárůst vojenských výdajů. Oproti letošnímu roku jde o navýšení o 40 miliard korun. Předražené nákupy zadlužují náš stát i do budoucnosti, příkladem jsou letadla F-35.

A tak místo důsledné obhajoby českých národních zájmů, profesionality a odbornosti vidíme spíše amatérismus, vyseděný někde na politickém sekretariátu. Koaliční 108 dělá vše pro své udržení, brání se předčasným volbám.... Fialova rekordní neoblíbenost u veřejnosti (77 procent) je obrazem celé vládní politiky. Ani ten jeho výlet do Afriky se nepovedl. Vládní účinkování v ministerských křeslech je spíše připomínkou televizního seriálu „okresní přebor“!

„Za to, co jste učinili dobrého, zde sedíte již příliš dlouho. Odejděte, prosím, a nechte nás pracovat, ve jménu božím odejděte!“ (Oliver Cromwell 1653)

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…