Radek Rozvoral: Strach z přímé demokracie není na místě

31.03.2014 13:04

Eviduji spoustu názorů, že naši občané nejsou na přímou demokracii připraveni a nejsou na ni zralí. Dokonce už jsem si přečetl i takový názor, že jsou na tento systém až nesvéprávní.

Radek Rozvoral: Strach z přímé demokracie není na místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Tyto názory nejsou samozřejmě na místě a vypouštějí je z úst zastánci české oligarchie a ti, kteří nemají žádné jiné argumenty, jak tento systém kritizovat. Údajně nemohou lidé v referendu rozhodovat třeba o nákupu vojenské techniky. Na takovéto rozhodnutí musí být prý odborníci. Může mi někdo říci, jakými odborníky na vojenskou techniku byla vystudovaná právnička JUDr. Vlasta Parkanová, která v minulosti pracovala jako právník převážně v zemědělských organizacích nebo také vystudovaná právnička Mgr. Karolína Peake, která v minulosti pracovala jako advokátní koncipientka a později jako překladatelka a tlumočnice? Obě tyto dámy, jak všichni jistě víme, zastávaly post ministryně obrany, i když u paní Peake to bylo jen devět dní, ale to není důležité. Důležité je to, že vojenské technice obě tyto dámy rozumí jako „koza petrželi“, takže ať již nikdo neargumentuje tím, že např. o nákupu vojenské techniky musí rozhodovat odborníci. Na tomto příkladu je vidět, že je to jen hloupá výmluva. Co se moc mezi lidmi neví, je to, že před každým takovým referendem musí proběhnout po nějakou dobu, dejme tomu půl roku, ve veřejných médiích odborné diskuse právě těch osob, kteří jsou na určitou problematiku odborníky. Zde by samozřejmě zaznívaly názory pro i proti a poté by bylo na lidech, pro jakou alternativu by se rozhodli. Každý by si z těchto odborných debat udělal svůj úsudek a svůj vlastní názor, co by bylo pro republiku výhodnější. Nikdy by se k referendu nešlo naostro bez odborných debat a bez odborných názorů, které by se nějakou dobu ve veřejných médiích podrobně rozebíraly. Samozřejmě, že tento sytém je lepší, než když o takovýchto důležitých věcech rozhoduje jen hrstka vyvolených, na které je ještě vyvíjen tlak všech možných lobbistů a dohazovačů. Ne, ne, strach z přímé demokracie opravdu není na místě!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…