Radek Sárközi: Čtvrtina škol bude mít delší vánoční prázdniny díky ředitelskému volnu

19.12.2021 20:56 | Komentář

Přibližně čtvrtina škol bude mít delší vánoční prázdniny díky ředitelskému volnu. Vyplývá to z anket, které uspořádal spolek Pedagogická komora ve svých facebookových skupinách pro učitele a ředitele škol.

Radek Sárközi: Čtvrtina škol bude mít delší vánoční prázdniny díky ředitelskému volnu
Foto: Archiv RS
Popisek: Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi

V rychlé víkendové anketě uvedlo 26 % učitelů ZŠ, že bylo na jejich škole vyhlášeno ředitelské volno. Většinou se jedná o 3 dny, takže výuka v těchto školách skončila již v pátek. V ostatních školách bude ředitelské volno 1 nebo 2 dny. Některé školy uzavřela hygiena kvůli nákaze koronaviru, nebo jim ministerstvo školství schválilo žádost úpravu školního roku, takže se v nich neučí, takových škol je ovšem minimum. Ve zbylých školách bude probíhat prezenční výuka, která je ovšem často poznamenána karanténami u části žáků ve třídě, takže se spíše jedná o hybridní výuku, kdy učitel vyučuje žáky zároveň ve škole i doma. Navíc jde často o výuku suplovanou, protože v karanténách končí i učitelé. Rekordní počet žáků v karanténě byl minulý týden ve Středočeském kraji, kde se prezenční výuky nemohlo zúčastnit více než 23 000 žáků.

V případě ředitelského volna může být otevřena školní družina, pokud o to rodiče projeví zájem. Prezenční ani distanční výuka se ovšem nekoná.

Pedagogická komora navrhovala, aby vláda umožnila ředitelům škol přejít na distanční výuku už od pondělí 13. prosince. Důvodem byla špatná epidemická situace a kolaps trasování, kdy hygieně trvá vytrasování třídy déle než týden. Tím by se zajistilo, že všichni žáci budou před Štědrým dnem vědět, zda mají pozitivní nebo negativní PCR test. Pokud se zjistí až v pondělí 20. prosince antigenním testem ve škole, že je ve třídě pozitivní žák, nemusí se PCR testy do Vánoc stihnout vyhodnotit. Z tohoto důvodu (a rovněž kvůli hrozbě kovidové varianty omikron) prodloužila řada států žákům vánoční prázdniny nebo zavedla distanční výuku - například Polsko, Slovensko, Dánsko, Norsko, Nizozemí, Belgie či Portugalsko.

Do ankety ve facebookové skupině Pedagogické komory "Učitelky 1. stupně sobě" se zapojilo 1790 respondentů.
Anketní otázka: Prodloužil ředitel vaší školy vánoční prázdniny vyhlášením ředitelského volna? ZDE

Do stejné ankety ve facebookové skupině Pedagogická komora se zapojilo 1083 respondentů. Výsledek této ankety byl totožný.

Více informací na téma Školy a koronavirus naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.