Radek Sárközi: I nová vláda zapomněla na mateřské školy - omikron se může rozšířit do rodin přes ně

23.12.2021 17:58 | Komentář

Pedagogická komora podporuje, aby se dvakrát týdně testovali všichni žáci i pracovníci škol, a to včetně očkovaných. Preventivní testování by ovšem nemělo být jediným opatřením ve školách.

Radek Sárközi: I nová vláda zapomněla na mateřské školy - omikron se může rozšířit do rodin přes ně
Foto: Archiv RS
Popisek: Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi

Na podzim jsme byli svědky, jak zkolabovalo trasování tříd. Pokud se nepodaří hygienám trasování zefektivnit, samotné testování ve školách nepomůže. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Zahraniční zkušenosti ukazují, že pokud se ve školách zavede větší množství různých opatření, minimalizuje se rozšíření nákazy přes školy do rodin žáků i učitelů. (Více viz níže citovaný článek z webu Iniciativy Sníh...)

I nová vláda bohužel zcela opomíjí situaci v mateřských školách. Pokud se v mateřských školách nezavedou žádná preventivní opatření proti koronaviru, hrozí opakování scénáře z loňska, kdy se virus rozšířil přes otevřené školky, ačkoliv v jiných oblastech byl přísný lockdown. Zatímco v sousedních státech se opatření zaváděla zároveň v mateřských školách i na dalších stupních škol, v České republice se opatření v mateřských školách zavedla až v březnu 2021.

Bylo by vhodné na začátku ledna zmapovat, jaké procento dětí a žáků v mateřských, základních a střeních školách se doposud nakazilo. Kromě těch, kteří kovid oficiálně prodělali, mohlo být mnoho dalších nakaženo bez příznaků, takže ve statistikách vůbec nefigurují."

Vliv prezenčního vzdělávání na covid-19 v domácnostech

"Vědci zkoumali, jak protiepidemická opatření ve školách ovlivňují riziko nákazy členů domácností s dětmi v prezenčním, či distančním vzdělávání. Čím více opatření škola zavedla, tím bylo riziko nákazy v domácnostech nižší. V průměru každé opatření snížilo toto riziko o 7-9 %. Největší vliv mělo opatření kontrolování teploty a příznaků covid-19 u dětí před vstupem do školy. Výrazný vliv mělo dále nošení roušek/respirátorů učiteli a zrušení mimoškolních aktivit.

Rodiny dětí, v jejichž školách bylo zavedeno 7 a více opatření, měly dokonce podobné riziko nákazy jako rodiny dětí v distančním vzdělávání. V těchto školách mezi nejčastější opatření patřilo nošení roušek (dětmi i učiteli), zákaz vstupu rodičů do škol, zvýšené rozestupy mezi lavicemi, zákaz sdílení školních pomůcek, omezování kontaktů (stabilní skupinky), menší počet dětí ve třídě a kontrola teploty a symptomů covidu-19. Mezi méně častá opatření patřilo: jeden učitel na třídu, zrušení mimoškolních aktivit, zavření jídelny, bariéry mezi lavicemi, zavření hřišť a další instrukce pro pobyt venku."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…