Radek Sárközi: Počet žáků na učitele je v ČR proti Rakousku skoro dvojnásobný

02.09.2019 17:36

Ze statistik vyplývá, že počet žáků je v ČR nadprůměrný, a to i ve srovnání se Slovenskem (viz přiložená mapa). Abychom se v tomto parametru dostali na evropský průměr, bylo by nutné zaměstnat mnohem více učitelů než nyní.

Radek Sárközi: Počet žáků na učitele je v ČR proti Rakousku skoro dvojnásobný
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Vysoký počet žáků na učitele je jednou z příčin, proč jsou čeští učitelé přetížení a proč jsou značně ohroženi syndromem vyhoření. Více informací (včetně srovnání se Slovenskem, které vymezuje nižší počet dětí ve třídách ZŠ i MŠ už v legislativě, než jaký je v České republice) naleznete ZDE (původní zdroj ZDE).

Zároveň chci upozornit na analýzu dat k šetření PISA, kterou odkazuje na svém facebookové stránce Česká školní inspekce. "O českém školství platí následující: Za málo peněz, hodně muziky. Alespoň to říká vztah mezi výsledky v testování patnáctiletých žáků v rámci mezinárodního šetření PISA 2015 a vynaložených financí na jednoho žáka." (ZDE)

Jelikož roste zájem veřejnosti o domácí vzdělávání, připravili jsme k tomuto tématu rozcestník Domácí (individuální) vzdělávání (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…