Radim Uzel: Čínské léčitelství

20.06.2017 20:36

Před několika lety jsem při své návštěvě Číny z profesionálních důvodů nevynechal ani doporučovanou exkurzi v Institutu čínské medicíny. Musím uznat, že prostředí tohoto zařízení působí na laika přímo impozantně. Ukazovali nám tam zázračnou mast, kterou si něžná subtilní asistentka potřela svou malou ručku ihned po několikavteřinovém uchopení rozžhavené tyče a ejhle – na kůži žádné popálení, snad jenom mírné zarudnutí. A hned bylo možno si tuto mast za nemalý obnos koupit a můžete se doma každodenně popálit bez následků.

Radim Uzel: Čínské léčitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Potom přišel starý čínský profesor a jednu dámu z naší delegace dlouho držel za ruku jakoby jí měřil puls a přitom se jí upřeně díval do očí. Potom přes anglicky mluvící tlumočnici prohlásil, že má něco se slinivkou břišní. Dotyčná potom připustila, že před lety skutečně prodělala pankreatitidu a že ten pan profesor je kouzelník. A hned jsme si mohli koupit různí přípravky na křečové žíly, hemeroidy a impotenci.

Trochu mi to připomínalo jednoho českého léčitele, který pohybem zázračného kyvadla nad pacientem diagnostikuje zlatého stafylokoka bez jakéhokoliv jiného mikroskopického či kultivačního vyšetření. A diagnóze prý věří i vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Přejmenování čínského léčitelství na čínskou medicínu a zařazení této disciplíny mezi oficiální zdravotnické profese podpořily prý i naše senátní pomazané hlavy a dokonce i ministr zdravotnictví, pochopitelně inženýr. Je zajímavé, že to nepodpořil nikdo z medicínsky vzdělaných zákonodárců, a to nemuseli být jenom lékaři, týká se to i vzdělané senátorky – bývalé zdravotní sestry. Inženýři, učitelé a další nemedicínské profese, to je samozřejmě trochu jiná káva.

Snad někdy přijde doba, kdy i naše zákonodárné sbory budou naslouchat hlasům odborníků. Samozřejmě existují i někteří lékaři, kteří tzv. tradiční čínskou medicínu propagují a snaží se o její začlenění do normálních zdravotnických institucí. Snad tento podvod na pacientech časem hrozí i úhradou z prostředků nemocenského pojištění! Jsem přesvědčen, že takovéto postoje je možno zaujímat jenom ze dvou důvodů: z blbosti nebo za peníze. Nejhorší představou je pak to, že někdo oba tyto důvody spojuje. Pár takových lidí znám.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.