Radim Valenčík: Anatomie provokací (s cenzurou si poradíme)

05.05.2018 14:50

Nedávno jsem na jedné akci viděl mladíka, který měl na tričku nápis "STOP FAKE NEWS". Zajímavé bude sledovat, jak tomuto hochovi a dalším z jeho generace bude dlouho trvat, než jim dojde, kdo je skutečným nejen tvůrcem a hlasatelem těch nejnebezpečnějších FAKE NEWS, ale také tím, kdo si poměrně drastickými způsoby vynucuje jejich šíření a akceptování v reálné politice, dokonce i v takové politice, která se kousek po kousku snaží přiblížit svět globální válečné katastrofě. Jak dlouho jim bude trvat, než si uvědomí, že slouží zlu a současně jim hrozí, že se ve svém okolí na hodně dlouhou dobu ztrapní.

Radim Valenčík: Anatomie provokací (s cenzurou si poradíme)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Scénář těch skutečných FAKE NEWS je až stereotypně stejný, jako přes kopírák (ať už se jednalo kdysi okauzu Saddámových zbraní hromadného ničení,kauzu střílení do lidí na Majdanu, nebo nyníkauzu otrávení Skripala novičokem, či použití chemických zbraní Bašárem v Dúmě:

  1. Připraví se provokace a oznámí se, že jsou nezvratná fakta svědčící o tom, kdo je viník.
  2. Viníkovi se připíše motivace. Ta je sice zpravidla absurdní (většinou platí: proč by to dělal?), zatímco strana, která připravila provokaci, i ta, která se k jejímu vedení propůjčila, má motivaci dostatečně silnou (k tomu se ještě dostanu).
  3. Udělají se kroky, které vyvolají mezinárodní konfrontaci, napáchají nevratné škody, zničí celé země (Irák, Sýrie, Ukrajina...) a současně přiblíží svět ke globální konfrontaci (o kterou jde těm, kteří stojí v pozadí).
  4. Souhlas k těmto zločineckým kroků ze strany "spojenců" je vynucen a je považován za bezpodmínečný projev loajality (v roli poskoků dokonale předvedl Stropnický). Ti, kteří váhají a žádají ověření faktů, jsou považováni za agenty druhé strany, resp. přímo Putina. Čím více reálná fakta odporují vykonstruované verzi provokace, tím více je Putin obviňován ze lstivosti a zarputilosti, tím více jsou ti, co se snaží používat rozum, označováni za agenty.
  5. Když už je vykonstruovaná verze neudržitelná, potichu se zahraje do ztracena a je překryta další provokací, která je ještě šílenější a nebezpečnější než ta předcházející.

Uvedený scénář se patrně bude opakovat ještě mnohokrát. Kolik zla bude ještě napácháno a zda to přežijeme, bude záviset jen a jen na tom, jak rychle lidem bude docházet, kde je původ zla. Jak rychle vystřízliví mladík, který nápisem na své tričku ze sebe dělá hlupáčka. Rovněž bude důležité, jak lidé budu stateční a nebudou se bát vytvořit si vlastní názor . To platí zejména pro učitele, kteří nesou zvlášť velkou odpovědnost za to, aby se člověk naučil vlastní názor vytvářet, aby používal kritické myšlení, ověřoval fakta, uvažoval v alternativách, uchovávat se ve své paměti zkušenost z toho, s čím se setkal.

Na konferenci Stratcom summit, která se konala včera (3. 5.) v Praze (přináším z ní informaci o vystoupení P. Pavla o kousek dál) totiž vůbec nešlo o to, jak používat argumenty a fakta, ale jak sestavovat seznamy lidí, kteří dokážou používat svůj rozum, jak zavést cenzuru a jak prosadit uplatňování nechvalně známého Berufsverbot u nás. Zkrátka, jak v době, kdy celý systém provokací praská, zvrátit vývoj směrem k mccarthismu 50. let.

Nepodaří se to. Jakmile jsou poznány mechanismy toho, jak funguje moc, jakmile je toto poznání dotaženo na úroveň vědy, pak pravdu už nelze zastavit. Snaha potlačit pravdu pak slouží jen a jen k ověřování platnosti dobré teorie a podporuje její šíření.

Slíbil jsem odpověď na otázku, odkud se bere to zlo, které ohrožuje naše přežití. Popsal jsem vícekrát, jak funguje současná globální moc a její zdegenerované jádro, takže jen připomínám článek Před Jihlavou: O (degeneraci) současné moci pro ty, kteří se k tomuto popisu ještě nedostali: (ZDE)

Napsal jsem víc než před rokem a nemám na tom co měnit. Popis toho, jak funguje současná moc, přesně koresponduje s předvídatelným fakty. Snad jen toto upřesní, které jsem uveřejnil asi před měsícem, když vypukla dvojice následných kauz Skripal a Dúmá:

To už není jen překrývání lumpáren ještě většími lumpárnami, tj. vyvoláváním stále větších a nebezpečnějších konfliktů bez ohledu na oběti. Obávám se, že to je poslední tažení těch, co se v závěrečné části svého života dostali k centru moci, cítí blízkost smrti a chtějí do pekel vzít celé lidstvo v šílené naději, že i tam budou moci pokračovat v demonstrování své moci nad námi . Vypadá to jako šílenství, ale je to jen stařecké selhání racionality a morality utvrzované skupinovou stupiditou, která se nachází své slouhy a poskoky, kteří kvůli své kariéře obětovali svůj rozum i morální zábrany . (ZDE)

Ještě k těm motivacím. Ty globální jsou popsány v článku a v citovaném rámečku. Ty lokální jsou spojeny s vydíratelností slouhů současné globální moci.

Několik ukázek z tisku (3. 5) pro ilustraci:

Z Novinek k vyšetřování v Dúmě:

"Experti OPCW se na místo dostali až 21. dubna a od té doby podle Üzümcüa prověřili asi 100 vzorků z místa útoku. "Teď prověří možnost exhumace a odebrání biologických vzorků," řekl šéf OPCW.

Dodal, že odborníci jeho organizace v minulosti byli v jiných kauzách při pitvách, ale bude to poprvé, co budou exhumovat. Zpráva o vyšetřování podle Üzümcüa bude k dispozici za měsíc.

Mluvčí OPCW řekl, že se prověřují všechny možnosti pro získání důkazů a že je "předčasné spekulovat o tom, kdy bude připravena zpráva určená členským zemím OPCW”.

Sýrie a její spojenec Rusko popírají použití chemických látek v Dúmě. Rusko vedlo vlastní šetření a některé západní státy Moskvu obvinily, že se snaží klást vyšetření OPCW překážky. Ruská delegace 26. dubna přivedla do sídla OPCW v Haagu několik Syřanů, kteří měli podat důkazy o tom, že v Dúmě nemohly být použity chemické zbraně.

Británie, Francie a USA na protest toto jednání OPCW bojkotovaly a obvinily Rusko, že z organizace činí divadlo. Syrští svědci tvrdili, že při útoku nebyly cítit chemikálie a že dušení lidí způsobil prach z exploze." (ZDE)

K tomu: A do měsíce se vymyslí zase něco nového...

Z Blesku o způsobu argumentace Štětiny a spol.:

"Paní premiérka (Theresa Mayová) obvinila cizí mocnost. Já si myslím, že v zemi, kde vznikl James Bond, mají tam agenta 007, mají určitě fungující tajné služby, bez nichž by to paní premiérka neřekla. Ani nemohla říct, mně řekly tajné služby to a to. Británie je vyspělá demokracie a premiér si tam nemůže dovolit lhát," obhajuje postoj Británie český europoslanec za TOP 09 a STAN Jaromír Štětina...

To komunistka Kateřina Konečná má na věc jiný názor. "V mezinárodní politice se naši představitelé rozhodují bez důkazů. Bez toho, že mi Velká Británie dá jasný důkaz toho, že tento plyn byl použit se souhlasem Ruské federace nebo prezidenta, bych se nikdy nepostavila k tomuto kroku," poznamenala k vyhoštění ruských diplomatů napříč nejen evropskými zeměmi. Důvodem prý byla jen servilita vůči našemu spojenci.

Za hrdiny pak označila ty země, které k tomuto závažnému kroku nepřistoupily, jako bylo i přes kritiku prezidenta Kisky Slovensko. "Vidím, že jsou i hrdinové, jako Slovensko, Rakousko a další, kteří se nebáli postavit té hysterii, která není založena na důkazech," pochválila naše východní sousedy Konečná". (ZDE)

K tomu: K takové blbosti a zaslepenosti mě komentář nenapadá.

Z Novinek k Zemanovu hledání novičoku u nás:

"Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně malé a po testování byl tento jed zničen," řekl Zeman. Vyplývá to ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), která výskyt novičoku rovněž prošetřovala. (ZDE)

K tomu: Možná je vhodné si k tomuto připomenout: "Jsem přesvědčená, že prezident se té velezrady dopustil. Svými slovy nahrává Rusku, nikoli jistotě ČR," řekla poslankyně (Němcová). - O podání ústavní žaloby na prezidenta pro velezradu mluví hnutí Starostové a nezávislí. Němcová k tomu uvedla, že neví, zda bude případná žaloba relevantní. "V politické rovině máme jasno, v trestně-právní se obáváme, že podstata věci nebude taková, aby mohlo být řízení zahájeno," konstatovala. - Zeman v pondělí uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok. Rusko v minulosti uvedlo, že látka mohla být i z Česka." (ZDE)

Z Novinek k motivacím "nepřítele"

"Rusko se snaží otřást tím, jak společnosti na Západě vnímají NATO, jeho cíle a činy," řekl Pavel. "Dělá to velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že veřejnost je většinou zvyklá vnímat zprávy prostřednictvím titulků a zkratek, uměle vytvořené informace se mohou zdát pravdivé," dodal. Šíření dezinformací nahrává podle něj i to, že západní společnosti jsou na rozdíl od té ruské otevřené, takže obsah zpráv, které veřejnost dostává, není kontrolovaný.

"Rusko je nešťastné ze současného světového řádu založeného na západním typu liberálních demokracií a snaží se ho změnit tak, aby se více shodoval s jeho národním modelem společnosti," řekl Pavel. Podle něj přitom vůči NATO Rusko nevystupuje s klasickou vojenskou agresí, ale zaměřuje se na hybridní nástroje, zejména na propagandu, kterou šíří v klasických médiích i na sociálních sítích.

"Rusko se snaží otřást tím, jak společnosti na Západě vnímají NATO, jeho cíle a činy," řekl Pavel. "Dělá to velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že veřejnost je většinou zvyklá vnímat zprávy prostřednictvím titulků a zkratek, uměle vytvořené informace se mohou zdát pravdivé," dodal. Šíření dezinformací nahrává podle něj i to, že západní společnosti jsou na rozdíl od té ruské otevřené, takže obsah zpráv, které veřejnost dostává, není kontrolovaný. (ZDE)

K tomu: Pavel se trochu spletl, popisuje praktiky našeho mediálního mainstreamu. Ale ty už nejsou účinné. Našinec už umí na způsob lhaní, který prokoukl už za minulého režimu, adekvátně reagovat a vytvářet si vlastní názor. Brzy to bude umět i ta generace, která se lhaním za minulého režimu nemá dostatečnou zkušenost. Pokud jde o Rusko, to má víc jiných problémů, než sledovat osudy naší "liberální demokracie" (k jejíž "ochraně" je nutné sestavovat seznamy těch, kteří používají svůj rozum). Rusko je spíše znepokojeno tím, že NATO posouvá své základy a vyvolává konflikty stále blíže a blíže k Rusku. Ale tím by asi byla znepokojena každá země. Ostatně ani mně se nelíbí, že konflikty vyvolávané NATO pod záminkami nejrůznějších provokací se přibližují i k naší zemi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …