Radim Valenčík: ČSSD a říjnové volby - špatný začátek

09.08.2018 7:34

Prožíváme všeobecnou krizi tradičního stranictví. Reprezentace některých stran se zdají být nepoučitelné. Osobně si myslím, že je povinností každého přemýšlející člena každé strany, které je členem, usilovat o dlouhodobou perspektivu strany, jejíž politická parketa odpovídá jeho přesvědčení či je blízká jeho přesvědčení . K tomu ho jeho členství zavazuje a nese za to i zodpovědnost. Aspoň tak jsem to vždy chápal.

Radim Valenčík: ČSSD a říjnové volby - špatný začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Proč píšu tyto věci, které se mně zdají samozřejmé? Dne 1. 8. 2018 v 15:11 jsem jako člen ČSSD dostal od Pražského krajského výboru ČSSD mail s dopisem lídra kandidátky ČSSD do Zastupitelstva hl. města Praha Jakuba Landovského (jím podepsaný). Uveřejňuji ho v příloze. Nebsahuje nic nečekaného, stručně informuje o prioritách ČSSD v Praze. Je v něm i tato výzva: "Moc Vás prosím o trochu Vašeho času. Zamyslete se nad tématy, které jsme neobjevili a které bychom ještě mohli ve volbách "vytáhnout." Témata musí splňovat pouze dvě podmínky – musí být sociální a demokratická."

Myslím, že vzhledem ke krizi, kterou ČSSD prochází, je to málo. Tak jsem na mail od Jakuba Landovského reagoval ani ne za dvě hodiny (konkrétně v 16:53) takto:

"Mě by zajímalo, Jakube, jak se díváš na situaci uvnitř ČSSD, co považuješ za problém a jak jej navrhuješ řešit. I to spadá do kompetence lídra pražské kandidátky."

Uplynul téměř týden a nic. Žádná odpověď ani formální sdělení o přijetí mého dotazu. To považuji za nefér. To je špatný začátek volební kampaně a svědčí to o ignorování hlasu členské základny.

Budu pokračovat a budu požadovat vysvětlení, jak k tomu mohlo dojít. Například i to, zda Jakub Landovský dotaz ode mne obdržel a proč nepovažoval za potřebné na něj odpovědět. Či zda někdo místo něj rozhodl, že nemá smysl ho o dotazu informovat.

Řeknu to ještě jinak – pokud by pražskou radnici obsadili ti, kteří ignoruji názory lidí, tak bychom. byli svědky ještě větších lumpáren než doposud. Je na čase se začít bránit. A znovu připomínám, každý nese plnou odpovědnost za stranu, které fandí (tím spíš, pokud je jejím členem) a kterou se rozhodne volit.

Z toho mj. vyplývá, že při vhodných příležitostech by se všichni zodpovědní voliči měli dotázat těch, kteří chtějí být voleni, jak si představují řešení situace, a to zejména v případě těch stran, které v podzimních volbách už po dva roky zaznamenaly velké problémy a u nichž zatím k nápravě stavu nedochází.

Pro úplnost uvádím plně znění dopisu Jakuba Landovského (mj. i proto, aby se též touto cestou mohla veřejnost seznámit s tím, o co se chce ČSSD zasadit:

Vážení přátelé,
rok se s rokem sešel a jsme zase v kampani. Mě se týká kampaň v Praze, kam jste si mne vybrali jako lídra na pozici primátora.
V několika příštích týdnech si vás dovolím informovat o myšlenkách a tématech, která budeme prosazovat. Poprosím Vás také o náměty a nápady, které bychom ještě mohli do kampaně zařadit.
Začátkem září Vás také možná poprosím o pomoc v samotné kampani. Bez Vás se totiž neobejdeme.
Stejně jako ostatní strany i sociální demokraté mají ve volbách dvě hlavní témata. A to je doprava a bydlení. Přinášíme však řadu nápadů, které, dovoluji si tvrdit, můžou rychle a hlavně účelně pomoct.
Tím prvním je MHD zdarma pro všechny Pražáky.
Jak jistě víte, náš radní pro dopravu Petr Dolínek prosazoval razantní snížení jízdného pro studenty. V koalici však narazil a studenti o výhodné jízdné přišli. Pro nás je to naprosto nepřijatelné. Kdo mne zná tak ví, že se rád inspiruji neotřelými nápady, které fungují v zahraničí. Rozhodl jsem se proto pro řešení, které je možná pro někoho razantní. Ale může být funkční. A velmi sociální, o což by sociálním demokratům mělo jít především.
Podle našich dat více než třetina všech exekucí v Praze pochází právě od nezaplaceného jízdného. Průměrnou pražskou rodinu zatíží roční jízdné částkou zhruba 10 tisíc korun. A město přitom dotuje Dopravní podnik každoročně částkou přesahující 10 miliard korun.
Nejsme ale populisté kteří nevědí, že jízdným zdarma přijde DP o cca. 4 miliardy. Jak je nahradit? V tom nám pomohl příklad z estonského Tallinu, kde jízdné zdarma už několik let provozují. Tallinu se díky němu přihlásilo 40 tisíc "nových" obyvatel. Lidí, kteří už ve městě žili, ale byli hlášení stále na svých venkovských adresách. Díky tomu se v Tallinu podařilo vybrat na daních více peněz, než kolik byl výpadek v rozpočtu Dopravního podniku.
A stejná je situace v Praze. Řada z Vás zná určitě lidi, kteří v Praze žijí, využívají jejich služeb (například veřejného osvětlení, které je také zdarma...) a přitom platí daně v Brně či Ústí. Za každého Pražáka dostává město na daních 36 tisíc korun. Když se díky jízdnému zdarma "nově" přihlásí 100 tisíc lidí, Praha má výpadek zaplacený....
Budu strašně rád, když mi své postřehy k jízdnému zdarma pošlete. Možná jsme ještě nějaký argument přehlédli, nebo jsme na něj prostě nepřišli.
Druhým velkým tématem je bydlení. Tuto oblast měl na Magistrátu na starosti náš koaliční partner z ANO a popravdě, moc se nevyznamenal. Kvůli mizernému systému povolování staveb se v Praze prakticky zastavil rozvoj v oblasti bydlení. Ceny raketově stoupají a město je nemůže nijak regulovat, jelikož se v minulosti připravilo o prakticky celý bytový fond. Jsou celé skupiny obyvatel, které si bydlet v Praze prakticky nemohou dovolit. Jde o mladé rodiny, učitele, hasiče, či policisty.
Chceme proto tlačit na developery, aby ve svých nových projektech počítali s byty pro město. Chceme využít přebytek rozpočtu ve výši 7 miliard na výstavbu městských bytů, kterých tak může v dohledné době vzniknout až 5 tisíc.
A pro ty, kdo dávají přednost vlastnímu bydlení, chceme na Ministestvu financí zařídit výhodně nízkoúročné půjčky. Dnes už sice k dispozici jsou, ale plošně, pro celou republiku stejné. My chceme už v příštích týdnech donutit stát, aby Pražákům poskytl úvěry větší. Prostě proto, že jsou v Praze byty dražší!
Moc Vás prosím o trochu Vašeho času. Zamyslete se nad tématy, které jsme neobjevili a které bychom ještě mohli ve volbách "vytáhnout." Témata musí splňovat pouze dvě podmínky – musí být sociální a demokratická.
V polovině srpna poté představíme naše společné nápady veřejnosti na tiskové konferenci.
Ale ještě je léto a řada z Vás žije ze vzpomínek na dovolenou, dovolenou právě prožívá, nebo se na ní chystá.
Vím, že politika v této horké době nejde moc na odbyt. Posílám proto několik záběrů svého léta, které neprožívám jako někteří protikandidáti v Saint Tropez, ale se svojí rodinou na Slapech.
Váš Jakub Landovský

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…