Radim Valenčík: Dopad německých voleb na nás

29.09.2017 18:24

Co znamená výsledek německých voleb pro nás?

Radim Valenčík: Dopad německých voleb na nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Předně je nutné si uvědomit, že situace u nás (a v dalších zemích středounijního prostoru) je výrazně odlišná. Bude také ještě nějakou dobu pokračovat tendence divergence politické situace u nás, potažmo dalších zemí středounijního prostoru) a v Německu .
Co znamená výsledek německých voleb pro nás? Předně je nutné si uvědomit, že situace u nás (a v dalších zemích středounijního prostoru) je výrazně odlišná. Bude také ještě nějakou dobu pokračovat tendence divergence politické situace u nás, potažmo dalších zemí středounijního prostoru) a v Německu .

KDYBY TAK NĚMECKO MĚLO BABIŠE... Ano. V Německu by to znamenalo alespoň nakročení z pomalého, ale vytrvalého zabředávání do slepé uličky . Jenže v Německu je něco takového nemožné. Je nemožné či alespoň velmi omezeno bohatnout systémem "Babiš" (a jemu podobní), je nemožné z pozic majetku takto napřímo vstoupit do politiky (mj. i z důvodu jejího zpravodajského "ošetření před nežádoucími živly"). A tak si Německo se sklonem ke korporativismu může jen povzdechnout. (V intencích včerejšího článku předpokládám, že po neúspěšném hledání "macronovské náhražky merkelovštiny" v Německu na "babišovskou korekci" už nebude čas.)

Výsledek německých voleb pro nás tak znamená:

nejen povzbuzení pro Okamuru,
nejen vážné varování KSČM,
nejen další problém pro ČSSD,
ale zejména velké povzbuzení pro Babiše. A to právě v důsledku intuitivně a na český způsob pociťované potřeby odpoutat se ze sebezáchovných důvodů od německého směřování do slepé uličky merkelovské politiky a potřebou obrany před očekávanými důsledky této politiky .

Metodologická poznámka:

Očekávám, že lidé takto racionálně neuvažují, že jednají intuitivně. To je z metodologického hlediska určité nedorozuměni, resp. nepochopení toho, o co jde. Ano. Lidé při svém rozhodování většinou využívají svou představivost a emociální vyhodnocení svých představ, přitom tak činí spontánně, nezamýšlejí se, je to tak "intuitivně pociťují".

Mohou se mýlit. Ale většinou to funguje poměrně dobře. A, to že nepoužívají racionální kalkul, ještě neznamená, že jejích rozhodování je "iracionální". Dochází k racionálním výsledkům a lze jej vědomým použitím racionálního uvažování interpretovat.

Je to podobné jak s analogovým počítačem a počítačem založeným na logických prvcích. Analogový počítač dojde k poměrně přesným matematickým výsledkům procedurami, které nejsou "čistě matematické". Převedením dat do digitální podoby a použitím počítače založeného na logických prvcích můžeme dát přesnější výsledek, simulovat chování analogového počítače, upozornit na případná typická selhání. Podobně, pokud máme k většinovému vnímání společenské reality a reagování ze strany lidí určitou empatii, můžeme racionálně reprodukovat způsob jejich rozhodování. Rozhodně není dobré lidi podceňovat.

Osobní poznámka:

Nebudu volit Babiše, jak mě někteří podezírají. Nikoli z toho důvodu, že bych to považoval za špatnou volbu. Je to volba, kterou přes všechna její rizika je patrně nutné vyzkoušet. Ale snažím se myslet na několik tahů dopředu, a tak budu volit stranu, která sice zatím ještě ne, ale možná až to bude skutečně třeba (naděje umírá poslední), bude představovat největší a reálnou protiváhu proti případnému Babišovu utržení se ze řetězu. Ale nebude to hlas ve prospěch vedení této strany.

Současně zdůrazňuji, že pojetí penzijní problematiky a penzijní reformy v programu ANO považuji za jediné přijatelné ze všech ostatních stran. Zejména proto, že se nejedná o sliby, jako v případě jiných stran, ale o předložení nástinu koncepce, kterou lze prosadit a jejíž prosazení by vedlo k nápravě stavu. Jedním z prvních kroků po volbách bude právě na toto téma vyvolat veřejnou i odbornou diskusi.

Poznámka žertem:

Právě jsem v Portugalsku a dozvěděl jsem se (dřív jsem to nikdy podrobně nestudoval), že Salazar začínal jako ministr financí, viz celé o této osobnosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_de_Oliveira_Salazar#Ministr_financ.C3.AD
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5017-volby-2017-232-dopad-nemeckych-voleb-na-nas.html

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…