Radim Valenčík: Eurounijní polovičatost

15.09.2013 18:53

Hrozba blížícího se válečného konfliktu (nebo války), jehož (jejíž) rozsah lze těžko odhadnout, zastiňuje i předvolební dění u nás.

Radim Valenčík: Eurounijní polovičatost
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Za nejvýznamnější událost 7.9.2013 lze proto považovat že ministři zahraničí EU vyzvali Spojené státy k odložení útoku proti Sýrii. Na jedné straně je to velký neúspěch USA, které si nedokázaly zajistit plnou podporu ani velmi intenzivním individuálním masírováním jednotlivých minstrů. Na druhé straně je toto stanovisko typicky eurounijně polovičaté.

Ve stanovisku jsou klíčovou formulací slova "nejsou velké pochybnosti o tom, kdo útok podnikl". Není to pravda. Existují velké pochybnosti. A pokud bude útok na Sýrii podniknut bez důsledného prošetření, jak to bylo, tj. kdo chemické zbraně použil, může to nahrát opakovanému používání brutálních metod proti civilnímu obyvatelstvu. Mj. porotní soudy ve Spojených státech mohou rozhodnout o trestu jen v případě, že dojdou k závěru doplněném standardní formulkou "nade vší pochybnost". Tady, v mnohem závažnějším rozhodnutí, polovičaté eurounijní stanovisko ustupuje tlaku Spojených států. Ministři se měli vyslovit proti zásahu, pokud nebude nade vší pochybnost prokázáno, kdo chemický útok provedl. Plně by to respektovalo i tradice Spojených států.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tydenikobcanskepravo.parlamentnilisty.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.