Radim Valenčík: Nejjistější penze?

28.02.2019 17:36

Jak se co nejlépe zabezpečit na penzi? – O tom poté, co odprezentuji obsah velmi nepodařené a současně velmi poučné debaty k reformě penzijního systému, která se odehrála v pátek 22. února v rámci pořadu Události, komentáře na ČT 24.

Radim Valenčík: Nejjistější penze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Debata na ČT 24 K vidění ZDE. Doporučuji věnovat 17 minut a podívat se na její průběh. Poučné.

Téma: "Spravedlivé důchody". Stručně uvedu názory jednotlivých vystupujících:

Radka Maxová ANO:
Prioritou je příjmová část. Do roku 2030 může systém vydržet, ale pak by se zhroutil. Podle vývoje demografie – bylo to řečeno i na důchodové komisi – s věkem se může hýbat, tj. v případě nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu. Zajistíme, aby na důchody bylo tak, že oslovíme OECD a necháme si poradit. Co je to "spravedlivý důchod"? – takto pojmenovala na komisi ministryně. Patrně má na mysli vyrovnání mezi muži a ženami či některé profese. Sama ministryně nedokázala odpovědět, co to je. Lidé by měli mít možnost si spořit.

Markéta Pekarová-Adamová TOP:
Důstojný důchod je zhruba 40 % průměrné mzdy, hlavní je, aby "Husákovy děti" vůbec měly peníze na důchody. Ročníkům 1970 je nutné říci, že pokud se systém nepodaří reformovat, budou mít nízké důchody. Pokud si nebudou spořit, nebudou mít důstojný důchod. Před tím nás varují všichni. Tlaky budou i na zdravotní systém z hlediska péče o starší generaci. Lidé by měli mít možnost si spořit.

Roman Sklenák ČSSD:
Pokud by se hranice posouvala, tak nutno oznámit s velkým předstihem, nejméně 10-15 let, současná hranice 65 let je na dlouhou dobu. Obavy, že nebude na důchody, nejsou na místě. Jde o to, kolik uznáme za potřebné vynakládat na důchody. Musíme si říct, kolik jsme ochotni investovat do seniorů. Zatím je to ve srovnání s Evropou málo, jen 7 % verus 10,5 %, někde i 12 %. Vyrovnat lze například i z daní a pak budou důchody spravedlivé. Podpora individuálního spoření je užitečná.

Marek Hilšer senátor:
Pokud nebudou příjmy dostatečné, budou mít Husákovy děti problém. Bez spoření to nepůjde. Buď budeme mít děti, nebo budeme muset spořit. Nelze zvýšit odvody na důchod ze 30 až na 50 %. Je nezodpovědné tvrdit, že na důchody budou peníze. Proto již dnes musíme začít něco dělat. Důležitá je podpora rodin a porodnosti jako cesta zvýšení příjmů.

Především je třeba upozornit na mýty o spoření. V současné době dochází ke znehodnocení peněz ve spořících fondech (tzv. třetího pilíře, ale nejen tam):

"Účastnické fondy s konzervativní strategií loni skončily se ztrátou 0,58 %, vyvážené fondy 3,78 % a dynamické 8,49 % z hodnoty majetku."
(Má se na mysli loňský rok - ZDE)

Pravdou je, že dle téhož pramene je z dlouhodobějšího pohledu situace více optimistická:

"Od roku 2013 účastnické fondy s konzervativní strategií v průměru zhodnotily peníze o 2,49 %, fondy s vyváženou strategií o 7,65 % a takzvané dynamické fondy o 17,37 %".

Ale to bylo v době boje o klienty a v době, kdy na dveře neklepaly turbulence na finančních trzích, vůči kterým je průběžný systém velmi odolný, ale fondový velmi zranitelný.

Apel na spoření z úst všech účastníků prezentované diskuse má ještě jeden problém. Spořit dnes může každý. Ale účastníci diskuse patrně měli na mysli ve fondovém systému napojeném na penzijní systém jako alternativy průběžného systému. Snad ti dobří lidé ani netuší, o čem hovoří. To by předpokládalo vyvedení peněz z průběžného systému a jeho destabilizaci. Pak teprve by Husákovy děti a nejen ony neměly na důchody.

Rovněž tak nebezpečné byly náznaky toho, že se bude paušálně prodlužovat doba odchodu do důchodu.

Přitom řešení je tak jednoduché, ale lidé, kteří byli vybráni pro "dělání politiky" a jsou intelektuálně zmasírováni současnou politikou, si to prostě nedovedou představit. O jaké řešení jde? Tak vy, Husákovy děti, i vy, ještě mladší, vy "posthusákovy" děti, ale i vy starší, dobře poslouchejte:

Nejbezpečnější, nejjistější, nejlidštější, nejefektivnější cesta k zabezpečení vašeho důstojného stáří je včasná orientace na to, abyste dokázali prodloužit dobu svého produktivního (výdělečného) uplatnění v oblasti, která vás baví a naplňuje smyslem.

Rozhodnutí o tom, zda touto cestou půjdete, je ve vašich rukou, záleží jen na váš.

Chápu, že politik či politický komentátor, tj. lidé v "odlidštěných" profesích, kteří mají za úkol manipulovat s lidmi a nabízet jim falešná řešení, a se kterými samotnými je manipulováno, tuto cestu nevidí. Ale normální člověk by ji vidět mohl.

Jít touto cestou vyžaduje:

  1. Racionálně volit dráhu celoživotního uplatnění, počítat s dostatečným předstihem s tím, že po fázi "dělání kariéry" přijde i doba postupného rozvolňování.
  2. Mít pod kontrolou životosprávu.
  3. Vzdělávat se takovou formou, abyste získané poznatky mohli "upgradovat", doplňovat a abyste prostřednictvím toho, co již znáte, byli schopni těžit ze svých zkušeností, vyhodnocovat a umět je i předávat. (ZDE)
  4. Učit se fungovat v týmu, v mezigeneračním týmu a aktivně se z hlediska předpokládané celoživotní dráhy produktivního uplatnění na budování takového týmu podílet, případně mít z důvodu větší jistoty uplatnění aktivní kontakty s větším množství vhodných tvůrčích mezigeneračních týmů.

Není na tom zase nic tak těžkého. Je to přirozená strategie naplnění vlastního života. Chce to jen chtít.

Toto je potřeba lidem říkat. Tím se řídit. A ne pouštět do éteru plky, které lidi připravují postupně, tiše, nenápadně na chystanou zlodějinu.

A tímto směrem, resp. na podporu výše uvedené individuální strategie každého, také může jít a měla by jít skutečná citlivá, postupná a hlavně efektivní reforma penzijního systému.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…