Radomil Bábek: Datové schránky jsou pro spoustu živnostníků nepotřebné

28.06.2022 10:02 | Komentář

73% respondentů vnímá digitalizaci státní správy negativně

Radomil Bábek: Datové schránky jsou pro spoustu živnostníků nepotřebné
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda Podnikatelských oborů

„Problém digitalizace státu je, že se občanů, tedy i živnostníků a drobných podnikatelů, kterým to má přinést úlevu, nikdo předem neptá na to, co potřebují a co by jim skutečně pomohlo. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
Výsledkem je, že si úředníci odfafkují splnění úkolu a objednávají za miliardy korun IT systémy, které v konečném důsledku občané nepoužívají a podnikatelům a živnostníkům jen komplikují život,“ komentuje výsledky průzkumu předseda PODB Radomil Bábek. Podle něho úředníci státní správy zcela zanedbali fázi přípravy projektu a v této podobě je digitalizace státu spíše synonymem pro plýtvání penězi daňových poplatníků.

Podnikatelské odbory zadaly v podnikatelském prostředí průzkum s cílem zjistit mezi živnostníky a podnikateli názory na současnou podobu digitalizace státní správy. Šetření bylo provedeno na reprezentativním vzorku 838 respondentů, kteří v průběhu posledních měsíců vyplnili dotazník a jejich osobní údaje byly anonymizovány.

„Když se podíváme na zastoupení pozitivních a negativních hodnocení mezi respondenty, kteří mají na digitalizaci státní správy jasný názor, dostáváme poměr 27% pozitivního vůči 73% negativního hodnocení,“ říká manažer výzkumu Ladislav Buček ze společnosti Inboox CZ. V otevřených otázkách pak podle něho zaznívají konkrétní obavy podnikatelského prostředí:

- digitalizace státu přinese podnikatelům více práce a ohrozí jejich osobní údaje,
- digitalizace státu bude znamenat další komplikace pro podnikání,
- digitalizace státu je cesta k zisku pro několik IT firem,
- vedle digitální cesty musí existovat i alternativa.

Z průzkumu podle Mgr. et Mgr. Ladislava Bučka (Inboox CZ ) jednoznačně vyplývá i to, co živnostníci a drobní podnikatelé od digitalizace státní správy očekávají. „Chtějí, aby digitální prostředí státní správy bylo uživatelsky přívětivé, intuitivní a zároveň musí být používání digitálních nástrojů pro občana vždy dobrovolné. Tedy, že každý musí mít právo žít, tedy i podnikat, bez počítače, bez smartphonu a bez internetového připojení,“ doplňuje manažer výzkumu.

Podnikatelské odbory podporují kroky, které mají zjednodušit komunikaci mezi státem a podnikatelem. Plánovaná digitalizace nemá ale ulehčit práci jen státnímu aparátu a rozhodně nesmí přidávat další povinností živnostníkům a drobným podnikatelům. Digitalizace státní správy musí probíhat ve prospěch občanů, a tedy i podnikatelů, ne proti nim. Proto za živnostníky odmítáme, aby se přidávaly další a nové povinnosti.

„Například datové schránky tu existují již 14 let a za dobu jejich existence si 800 tisíc živnostníků nenašlo důvod je zřídit. To ukazuje, že jsou pro ně nepotřebné! A důvod k jejich povinnému zřízení je naprosto absurdní - když to nechcete dobrovolně, tak vám to dáme povinně. To je zjevný projev zvráceného mocenského myšlení poslanců předchozí sněmovny a vysokých úředníků státní správy,“ říká předseda PODB Radomil Bábek. Podnikatelské odbory proto zásadně odmítají povinnost datových schránek a připravily 6 podmínek, za kterých bude digitalizace státní správy efektivní a přínosná pro všechny občany, tedy i živnostníky a podnikatele (přehledně např. ZDE). „O těchto konstruktivních změnách, které zlepší komunikaci státu se všemi občany, tedy i živnostníky a podnikateli, intenzivně jednáme s ministry, vládními úředníky, poslanci i senátory,“ doplňuje předseda PODB Radomil Bábek.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.