Radomil Bábek: Vláda trhovcům sebrala mnohaměsíční příjmy

18.12.2021 13:29 | Komentář

Stanovisko Podnikatelských odborů ke kritické situaci trhovců ze zakázaných vánočních trhů

Radomil Bábek: Vláda trhovcům sebrala mnohaměsíční příjmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

Vládní rozhodnutí zakázat ze dne na den vánoční trhy znamená nevratné škody pro ty nejmenší živnostníky a drobné podnikatele. Pro řadu trhovců jsou právě vánoční trhy hlavním zdrojem příjmů, ze kterých pak velkou část roku žijí. Bezprecedentní zákaz vánočních trhů je pro mnohé z nich likvidační. Náhrada části nepokrytých nákladů, kterou vláda nabízí jako kompenzace, je naprosto nedostatečná a navíc hrozí, že dotace bude řada trhovců v budoucnu vracet s tím, že navíc zaplatí ještě nemalou pokutu. 

Podnikatelské odbory vyzývají kabinet premiéra Babiše v demisi, aby bezodkladně nahradil trhovcům ušlý zisk.

„Vláda v demisi připravila svým nepromyšleným rozhodnutím trhovce o několikaměsíční příjmy. Kompenzovat to tím, že jim bude umožněno žádat o uhrazení části nákladů z evropských dotací je iluze, falešná hra na pomoc a ryzí pokrytectví. Je to stejné, jako by úředníkům zakázali na několik měsíců pracovat a pak jim nahradili cenu tramvajenky, protože to jsou jejich náklady. Tohle vše nám bohužel Babišova vláda, a především Karel Havlíček předvádí již řadu let. Vláda zakázala trhovcům pracovat, připravila je o příjmy a pokrytecky jim pak nahradí část nákladů,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. 

Podnikatelské odbory navíc upozorňují, že dotační program, který připravila Babišova vláda v demisi, je pro trhovce složitý, podléhá schválení EU, o penězích rozhoduje úředník, a pokud trhovci stát dotaci milostivě poskytne, bude mu vyplacena s mnohaměsíčním zpožděním. Na dotace nemají poškození trhovci nárok, jde vždy o rozhodnutí konkrétního úředníka a není proti němu možné žádné odvolání. Složitost podmínek dotačních programů je pro příjemce navíc rizikovým faktorem, protože, až bude např. finanční správa tyto programy přezkoumávat, snadno najde drobná pochybení, a trhovcům hrozí, že budou vracet nejen dotace, ale zaplatí navíc i vysoké pokuty. 

Zákaz vánočních trhů byl podle Radomila Bábka chybný a s největší pravděpodobností i protiprávní. Žádat o jejich otevření na pár dnů by dnes již nikomu nepomohlo, Vznikl by ještě větší chaos a trhovcům by jen narostly ztráty. „Trhy jsou specifickým druhem podnikání, které se týká živnostníků, drobných podnikatelů a například i chráněných dílen. Ti všichni přišli o příjmy, těm všem hrozí, že přijdou o živobytí,“ doplňuje Radomil Bábek.

Pro výše uvedená fakta a důvody žádají Podnikatelské odbory vládu, aby změnila svůj přístup a situaci trhovců vyřešila podle následujících kritérií:

1) Kompenzace je pomoc; ta musí být rychlá a vyplácena musí být v řádu dnů.

2) Kompenzace musí vycházet z náhrady ušlých tržeb a obratu, nikoli z nepokrytých nákladů.

3) Kompenzace je nutné vyplácet přímo ze státního rozpočtu, na základě průměrného obratu  předkrizových let (t.j. z let 2017, 2018 a 2019).

4) Kompenzace musí reflektovat inflační koeficient, nárůst cen veškerých energií, dopravy a místních poplatků. Adekvátní kompenzace pro poškozené trhovce je tedy 120% průměrného obratu z výše uvedených období.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. je organizace, která hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků před neoprávněnými zásahy státu do podnikání.

Podnikatelské odbory vznikly v únoru 2017; v současnosti už mají víc než 15 500 členů (k 30. 11. 2021 to bylo 67 spolků, 1892 firem a 13 675 živnostníků), a každým dnem rostou.

Podnikatelské odbory jsou jediným zástupcem a zastáncem podnikatelů a živnostníků, jako profesního stavu. 

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…