Richard Plötzner: Polibek smrti pro nového lídra středočeské ČSSD

25.06.2012 10:11

Po té, co David Rath skončil v litoměřické vazební věznici, vyvstal před sociální demokracií nemalý problém: koho místo něj na kandidátku do podzimních voleb.

Richard Plötzner: Polibek smrti pro nového lídra středočeské ČSSD
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Protože zadání je takové, že by to neměl být nikdo z blízkosti bývalého hejtmana, tedy nikdo ze současné Rady Středočeského kraje, je to skutečně oříšek.

Charizmatickými osobami typu Davida Ratha ve středních Čechách ČSSD zrovna neoplývá, takže s podobným modelem vůdce se může zřejmě rozloučit.

Hledá tedy někoho, kdo za a) nejlépe vůbec nebyl krajským zastupitelem a kdo za b) alespoň trochu splňuje obraz činného komunálního politika. A tak se v této souvislosti začalo mluvit o příbramském starostovi Josefu Řihákovi.

Povrchní pozorovatel si může říci: nakonec proč ne Řihák? Starosta velkého města, senátor, kromě podivného prodeje domu s lékařskými ordinacemi se o něm v souvislosti s podezřelými kauzami v novinách moc nemluvilo, o nadlimitním množství manželek také není nic známo. Jenže kdo se trochu zajímá o veřejné dění, toho zarazí hned první věc, a to jsou navrhovatelé nového lídra. Jsou jimi totiž nejvěrnější stoupenci Davida Ratha - například náměstek hejtmana Marcel Chládek, který zodpovídal mimo jiné za oblast regionálního rozvoje a evropskou integraci, tedy i za přísun evropských peněz, nebo Marek Semerád, který jako člen výboru pro regionální rozvoj klidně hlasoval pro projekty zpracované jeho vlastní "poradenskou firmou", aniž by v tom spatřoval střet zájmů.

Úplným polibkem smrti by pak mohla být pro příbramského starostu Řiháka jednoznačně vyslovená podpora předsedy středočeské ČSSD Richarda Dolejše.

Právě on totiž po téměř čtyři roky jako "šedá eminence" tahal za nitky a ovládal celý Středočeský kraj. Bez jeho podpory by nikdy David Rath nemohl vládnout tak absolutistickým způsobem, bez jakýchkoli omezení a zpětných vazeb. Richard Dolejš, který, ač nezvolen, měl vlastní kancelář na krajském úřadu, funkci předsedy výboru pro regionální rozvoj a dokonce stálý přístup na, ze zákona neveřejná, zasedání Rady Středočeského kraje. Tentýž Richard Dolejš, který pomohl na politické výsluní například "upřímnému" Standovi Grossovi, pohádkově zbohatlému díky své investiční genialitě, a právě Davidu Rathovi, znalci vzácných a velmi drahých vín. Pokud tedy Richard Dolejš prosazuje Josefa Řiháka do čela kandidátky, měl by se tento zamyslet: Pošle mne po stejné koleji jako Grosse nebo jako Ratha? Jedna totiž končí na Floridě a druhá v Litoměřicích. A to jsou diametrálně odlišné stanice.

Richard Plötzner
Kladno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…