Richard Seemann: Alternativa pro Německo posílila své pozice

16.09.2014 14:58

Nedělní zemské volby v Braniborsku a Duryňsku potvrdily současný politický trend v Německu. Liberální strana svobodných FDP od parlamentních voleb i zde zmizela jako před čtrnácti dny v Sasku z politické scény.

Richard Seemann: Alternativa pro Německo posílila své pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Na straně druhé euroskeptická pravicová Alternativa pro Německo AfD pokračuje ve svém vítězném tažení a obdobně jako v Sasku vstoupila na půdu dalších dvou zemských sněmů se ziskem pohybujícím se kolem 10 procent.

Ze čtyř milionů voličů se dostavila k urnám polovina v obou spolkových zemích, obdobně jako v Sasku. V Braniborsku přesvědčivě zvítězila sociální demokracie s třetinovým ziskem, a bezpochyby ministerským předsedou zde nadále bude Dietmar Woidke.

Otevřenou otázkou zůstává, zdali jejím koaličním partnerem zůstane postkomunistická strana Levice, která zaznamenala citelnou ztrátu a získala necelou pětinu hlasů. Na jejím druhém místě ji vystřídala křesťansko-demokratická CDU se ziskem téměř čtvrtiny hlasů.

Sociální demokraté s ní mohou uzavřít rovněž koalici, a Woidke již oznámil, že vstoupí s oběma stranami k povolebním jednáním. Do postupimského sněmu se dostali ještě Zelení, kterým se podařilo těsně překročit pětiprocentní omezující hranici.

Tato strana však může rozhodující úlohu sehrát se stejným počtem hlasů v Duryňsku. Volby přesvědčivě vyhrála CDU v čele s dosavadní ministerskou předsedkyní Christinou Lieberknechtovou, když získala více jak třetinu hlasů.

Přestože její dosavadní koaliční sociálnědemokratický partner zaznamenal silný pokles hlasů, ve sněmu by měla k vládnutí potřebných 46 poslaneckých míst.

Strana Levice, která získala druhé místo, ale chce utvořit rudo-červeno-zelenou koalici spolu se sociálními demokraty a Zelenými. Ta by měla rovněž stejnou těsnou nadpoloviční většinu v Erfurtském zemském sněmu a mohla by z CDU učinit opoziční stranu.

Šéf celoněmecké SPD Sigmar Gabriel se přímo nevyslovil proti účasti své strany v koalici s Levicí. Podle něho však odliv voličů od jeho strany zapříčinilo to, že v předvolební agitaci nevyloučila možnost vstoupit do koalice s Levicí. Ta by vzhledem k tomu, že získala více než dvojnásobek hlasů, měla v Německu poprvé v čele zemské vlády svého představitele.

Šéf Alternativy AfD Bernd Lucke komentoval výsledek zemských voleb jako jasnou výstrahu voličů na adresu dosud etablovaných politických stran. Odrazila se v nich důvěra, že AfD obnoví německou politickou scénu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …