Richard Seemann: Nová rakouská vláda vyzvala k dialogu

10.12.2021 14:27 | Komentář

Tři dny po inauguraci se nově sestavená vláda ve čtvrtek představila Národní radě na mimořádném zasedání. Spolkový kancléř Karl Nehammer (ÖVP) a vicekancléř Werner Kogler (Zelení) poskytli výhled na plánované priority – jak v oblasti boje s pandemií, tak mimo ni. Oba několikrát zdůraznili důležitost dialogu a ochoty diskutovat. Když se v říjnu lidovec Alexander Schallenberg představil jako kancléř po rezignaci Sebastiana Kurze, nyní přešel zpět do své předchozí funkce ministra zahraničí, Gerhard Karner (ÖVP) je novým ministrem vnitra, Martin Polaschek (ÖVP) jako ministr školství, Magnus Brunner(ÖVP) již nepůsobí jako státní tajemník, ale jako ministr financí. Claudia Plakolmová navíc přechází jako poslankyně ÖVP do funkce státní tajemnice pro mládež.

Richard Seemann: Nová rakouská vláda vyzvala k dialogu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Nehammer poděkoval spolkovému prezidentovi Alexandru Van der Bellenovi, který přechod rychle umožnil a je vděčný, že se „tuto situaci“, tedy rekonstrukci vlády po překvapivém stažení Sebastiana Kurze z politiky, podařilo velmi rychle a spořádaně vyřešit. Odcházejícímu poděkoval za vše, co pro zemi jako kancléř udělal a že se v pandemii „rozhodoval rychle a rozhodně“ – takže její ekonomické důsledky proto nebyly tak dramatické. Poděkoval také všem novým i odstupujícím členům vlády i vicekancléři Koglerovi „za vztah důvěry“ zeleného koaličního partnera a také zdůraznil dobrý pozitivní vztah vůči SPÖ a liberální NEOS.

Skutečnost, že měl rozhovor s šéfem Svobodných FPÖ Herbertem Kicklem, ukazuje, že „dialog nikdy není jednosměrná ulice“ a „důležitý základ pro demokratickou akci“. Bude proto pokračovat v kultivaci „kultury sounáležitosti“. Bylo pro něj též důležité v této souvislosti co nejrychleji mluvit se zemskými hejtmany a odborníky. Rozhodnutí ukončit všeobecné uzamčení 12. prosince Nehammer nazval „dodržením hejtmanského slibu “. Je přitom samozřejmé, že spolkové země podnikají různé kroky k otevření, protože Rakousko je různorodé a existují regionálně odlišné potřeby.

Vyzval, aby se nedůvěřovalo „facebookovým skupinám“ a znovu apeloval na všechny neočkované: „Pokud nám jako politikům nevěříte, pak si najděte čas na rozhovor s lékařem, který vás zná a doprovází, který byl ve vašem životě vždy důležitý. Konfrontujte jej se svými otázkami a obavami, je na ně vyškolen.“ Nehammer se dotknul i těch témat, která jsou nyní na programu vlády kromě současného boje proti pandemii, včetně posílení podnikání a investic do vzdělání a péče.

Rovněž vicekancléř Kogler vzdal ministrům v demisi „respekt a uznání“ za jejich práci, že během restrukturalizace vlády nikdy nenastala situace, kdy by byl stát „ohrožen nebo neřízen“. Šéf zelených přitom zdůraznil význam dialogu a nezavíraly se oči před tím, že jsou zneužívány oprávněné obavy a rozdělování společnosti jako principu agitace ze strany některých politiků.

Za opozici předsedkyně klubu SPÖ Pamela Rendi-Wagnerová připomněla, že poslední vládní prohlášení bylo právě před 59 dny. Od té doby probíhají spory na otevřené scéně a je proto potřeba stabilní spolkové vlády, schopné jednat a těšit se důvěře Rakušanů. ORF charakterizovala jako „provokaci proti koalici“ parlamentní vystoupení předsedy klubu FPÖ Herberta Kickla. Vyneslo mu to čtyři výtky od předsedy Národní rady Wolfganga Sobotky (ÖVP) zejména za přirovnání opatření vlády proti pandemii s nacistickým režimem. Šéfka liberální NEOS Beate Meinl-Reisingerová prohlásila, že je jediný způsob, který zbývá je taková prohlášení ignorovat. Vládní koalice vyzvala FPÖ, aby zastavila propagandu proti očkování a vzdala se krátkodobého populismu.

Národní rada na závěr svého mimořádného zasedání s ohledem na prohlášení vlády ustavila vyšetřovací výbor pro korupční aféry, který začne okamžitě pracovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…