Richard Seemann: Rakouská opozice mluví o skandálu ministra financí

27.03.2021 10:02

Ve čtvrtek vyzvala jednotně opozice k rezignaci rakouského lidoveckého spolkového ministra financí Gernota Blümela.

Richard Seemann: Rakouská opozice mluví o skandálu ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Důvodem k odstoupení nejbližšího spolupracovníka Sebastiana Kurze je existence důkazů, jakým způsobem stanovil nákladový strop na nákup vakcín, který zapříčinil jejich nedostatek. Místopředseda parlamentního klubu sociální demokracie SPÖ Jörg Leichtfried to označil za jeden z největších skandálů v rakouských dějinách.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

Ministerstvo financí toto tvrzení popřelo a odmítlo, protože je vzneseno v době, kdy z iniciativy kancléře Kurze se s Bruselem vedla virtuální debata o nerovnoměrném dělení vakcín, která byla skončena pozitivním řešením. Od nynějška nebude o tom rozhodovat tzv. Steering Board, ale příslušní vyslanci jednotlivých členských zemí. Opozice poukazuje, že hlavním problémem bylo, že lidovecké ministerstvo financí nebylo schopné zelenému ministerstvo zdravotnictví stanovit dostatečnou výši nákladů na vakcíny. Původně tyrkysově-modro-zelené vlády navrhovaná částka „více než 200 milionů eur“ změnily finance na „až 200 milionů eur,“ což nemohlo stačit na očkování osmi milionů lidí. Přitom ve vládě Blümel opakovaně tvrdil, že neexistuje žádný výdajový strop pro nákup vakcín, ale to nebyla pravda, jak bylo uvedeno na společné tiskové konferenci krajně pravicových Svobodných a liberální NEOS. S omezením výše nákladů tak nebylo možné, aby si ministerstvo zdravotnictví objednalo dostatečné množství vakcíny.

Lidovci nám opět neřekli pravdu, prohlásil místopředseda parlamentního kludu NEOS Gerald Loacker. Ministerstvo financí obvinění popřelo, protože zdravotnictví údajně nepožadovalo žádné konkrétní požadavky na výši peněz, protože při boji s pandemií platilo heslo „ať to stojí, co to stojí“. Diskuse o tom, že byl finanční limit na nákup vakcín v Rakousku dostatečný, je proto podle opozice absurdní, když hlavní problém spočíval ve zpoždění dodávek, které vláda nedostatečně objednala. Kurz se proti těmto obviněním brání, protože v boji proti Covidu-19 se řídí heslem, že pandemii je nutno zatavit bez ohledu na výši nákladů.

Pro kancléře je tato debata o výši poskytnutých finančních prostředků nepříjemná ve chvíli, když jeho vláda, podobně jako v mnoha jiných zemích, čelí celé měsíce stejnému dilematu: po roce pandemie a odpovídající únavy obyvatelstva je zpřísňování opatření stále nepopulárnější.

Vyhlídka na rizika přetížení jednotek intenzivní péče evidentně přitahuje stále více kritických argumentů. Opatření se zároveň dostávají ke svým limitům jako jsou uzávěry v oblasti gastronomie, kultury a cestovního ruchu, požadavky na nošení ústenek a hromadné testy. Jsou sice vhodné pro prevenci infekcí ve veřejných a poloveřejných oblastech, ale směřují k společenskému výbuchu, jak varují politologové. Za této situace nelze podle jejich názoru dosáhnout úplného snížení infekcí, ale budeme se muset postupně učit žít s Covidem-19, soudí v Rakousku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …