Richard Seemann: V německé sociální demokracii se hnuly ledy směrem k velké koalici

23.11.2017 12:56

V Berlíně po zhroucení sondáží jamajské koalice pokračují jednání o vytvoření nové spolkové vlády. K tomu směřují rozhovory, které vede spolkový president Frank-Walter Steinmeier s představiteli jednotlivých stran.

Richard Seemann: V německé sociální demokracii se hnuly ledy směrem k velké koalici
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Frank Walter Steinmeier

Naděje, že by se obnovila koalice ve formě jamajiky je více než nepravděpodobné, protože šéf liberálů Christian Lindner po setkání s prezidentem prohlásil, že je po zkušenostech pro Svobodné nepřijatelné. Ve středu odpoledne jednal Steinmeier s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem a ve čtvrtek je očekáván v jeho sídle v zámku Bellevue šéf sociálních demokratů Martin Schulz. Spolkový prezident, který je odpůrce předčasných voleb musí podle ústavy navrhnout kandidáta nebo kandidátku na úřad spolkového kancléře a toto setkání může sehrát klíčovou úlohu. Politologové pochybují, že by opakované volby přinesly nové rozložení politických sil a Německo by se po měsíce zmítalo v krizi, která by se projevila i na celoevropské úrovni

K jednání dochází v době, kdy ve středu byl zvolen ministerským předsedou Dolního Saska, druhé největší německé spolkové zemi, sociální demokrat Stephan Weil. Den předtím byla podepsána mezi ním a křesťanským demokratem Bernd Althusmannem koaliční smlouva po pouhém měsíčním jednáním. Potvrzena na byla tzv. malých sjezdech obou stran a obsahuje zrušení plateb za školky, snížení tempa zavádění inkluze do školství spojené s přijmutí tisíce nových učitelů a rozšíření bezpečnostního sboru o patnáct set policistů. Červeno – černá koalice má pevnou většinu 105 poslanců v 137 členném v zemském sněmu, který poprvé v dějinách má pět stranických frakcí. Novou je Alternativa pro Německo, která získala devět poslanců, vedle tradičních sociálních a křesťanských demokratů, zelených a liberální FDP. Velká koalice vystřídala předchozí sociálně demokratickou se zelenými, která nezískala většinu. V 71leté historie tohoto sněmu stojí po prvé v jeho čele žena, sociální demokratka Gabriele Andretta, která byla jednomyslně zvolena.

Hladký vznik velké koalice v této osmi milionové spolkové zemi se stal právě v době, kdy se zhroutilo jednání o jamajském uskupení v Berlíně a podporuje tak myšlenku, aby se tak stalo východiskem i na spolkové úrovni.

Schulz sice v pondělí znovu prohlásil, že jeho strana vstupuje do opozice, ale následný den se ledy v jejím středu hnuly. Mluvčí jejího pravého křídla tzv. Seeheimerského kruhu Johannes Kahrs prohlásil, že sociální demokracie nemůže za vzniklé situace vyloučit možnost obnovení velké koalice. Vyzval Schulze aby v rozhovoru s prezidentem se vzdal kategorického stanoviska v odmítání přístupu k jejímu obnovení. Další význačný člen SPD Reinhold Robbe upozornil, že uvnitř strany v těchto hodinách sílí tlak na Schulze, že by měl otevřít cestu k velké koalici s křesťanskými stranami CDU/CSU. Rovněž hospodářské fórum SPD se vyslovilo pro otevřená jednání s křesťanskými unionisty. Ekonomický mluvčí sociálně demokratické poslanecké frakce Bernd Westphal podporuje tento postoj protože strana musí říct konečně jasné slovo k tomuto problému. Právní expert frakce Johannes Fechner varuje stranu aby se proto nedrala za provedením nových voleb a rozhovor se spolkovým prezidentem brala s plnou vážností. Komentátoři poukazují, že velkou výhodou je, že rozhovor Steinmeiera se Schulzem je mezi stranickými soudruhy, kdy šéfovi SPD bude těžké říci neodvolatelné ne k velké koalici. Podmínkou podle posledních informací by však byla bez Angely Merkelové a obdržení ministerstev zahraničí a financí.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …